Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Geoană: NATO insistă pe retragerea trupelor rusești din Transnistria

© Inquam Photos / George CălinMircea Geoană
Mircea Geoană - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2021
Abonare
Secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, insistă pe retragere a trupelor rusești din regiunea transnistreană.
CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. NATO își reiterează cererea exprimată anterior cu privire la retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Moldovei, a declarat în cadrul unei conferințe online secretarul general adjunct al alianței, Mircea Geoană.
În iunie 2018, Adunarea Generală a ONU a îndemnat Rusia să-și retragă trupele din Transnistria. Rezoluția care stipulează această cerință a fost susținută de 64 de state, împotrivă s-au pronunțat 14, iar alte 83 s-au abținut. Anterior, președintele Moldovei, Maia Sandu, a făcut în mai multe rânduri declarații despre necesitatea retragerii trupelor rusești care asigură protecția depozitelor de muniții de la Cobasna.
“NATO îți reiterează angajamentul privind cererea de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul Moldovei în conformitate cu angajamentele internaționale asumate de Federația Rusă și rezoluția ONU adoptată în 2018”, a declarat Geoană joi, în cadrul conferinței online “Perspectivele parteneriatului și securității prin cooperare cu NATO în perioada până în 2030”.
Potrivit lui, Rusia se comportă agresiv și “promovează o propagandă și un discurs militar periculos, dezinformarea cu privire la activitatea sa”, exercită presiuni asupra Georgiei, Ucrainei și Republica Moldova.
Transnistria - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Editoriale
Transnistria: Rotația în zona de securitate – în favoarea menținerii păcii în Moldova
În Transnistria se află un grup operativ de trupe rusești, succesorul armatei a 14-a, care după prăbușirea URSS a fost transferat sub jurisdicția Rusiei. Principalele sale sarcini sunt misiune de menținere a păcii și paza depozitelor de muniții.
Regiunea transnistreană, unde 60 la sută dintre locuitori sunt ruși și ucraineni, a încercat să se separe de Moldova încă înainte de prăbușirea URSS, temându-se că țara se va uni cu România, pe valul naționalismului.
În 1992, după o tentativă eșuată a autorităților moldovenești de a rezolva problema prin intermediul forței, Transnistria a devenit un teritoriu practic necontrolat de Chișinău.
Potrivit Constituției Republicii Moldova, țara are statut de neutralitate, însă din 1994 țara cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat. În capitala Moldovei funcționează un centru de informare al Alianței. În decembrie 2017, la Chișinău a fost deschis Birou de legătură NATO.
Брифинг Майи Санду по итогам заседания Совета безопасности - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Politică
Sandu: Suntem la cheremul regimului de la Tiraspol
Fluxul de știri
0