Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu: Suntem la cheremul regimului de la Tiraspol

© Sputnik / Mihai CarausБрифинг Майи Санду по итогам заседания Совета безопасности
Брифинг Майи Санду по итогам заседания Совета безопасности - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Abonare
Președintele Republicii Moldova declară că în domeniul energetic țara este dependentă de regiunea transnistreană.
CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Republica Moldova este dependentă în domeniul energetic de regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută după ședința Consiliului Suprem de Securitate care s-a întrunit în contextul crizei din sectorul gazelor naturale. Sandu a menționat că în cei 30 de ani de independență nu s-a făcut aproape nimic în sectorul energetic, iar asta ne face să fim la „cheremul regimului de la Tiraspol”.
„Gazoductul care unește Republica Moldova cu România a fost finalizat abia în acest an, stația de interconectare pentru curentul electric nu a fost construită nici până azi, iar din această cauză de trei decenii suntem la cheremul regimului de la Tiraspol. Nu s-a făcut aproape nimic pentru a asigura independența energetică a țării, nu s-a investit aproape niciun leu în energia regenerabilă și foarte puțini bani în proiecte care să ne permită să reducem consumul de energie și, respectiv, să plătim mai puțin”, a declarat Sandu.
Amintim, la două zile după ce a aprobat noua componență a Consiliului Suprem de Securitate, membrii CSS s-au întrunit în ședință. CSS a decis și propune Comisie Naționale pentru Situații Excepționale să impună măsuri pentru optimizarea consumului de gaze naturale pentru producerea energiei termice în instituțiile publice.
Totodată, CSS a decis să se ia măsuri pentru ca toate instituțiile spitalicești din țară să fie asigurate cu surse alternative de energie electrică sau cu echipamente necesare pentru asigurarea funcționalității acestora.
La fel, CSE trebuie să ia măsuri pentru ca CET-urile - furnizori de agent termic și energie electrică să fie asigurate cu cantități necesare de combustibil pentru generarea agentului termic li a energiei electrice. O altă decizie este să se creeze formule și mecanisme de achiziționare a păcurii pentru a asigura stocurile necesare pentru funcționarea centralelor de termoficare.
Kremlinul - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Politică
Când va efectua Maia Sandu o vizită la Moscova: Răspunsul președintelui
Amintim că contractul de livrarea a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie, iar țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Începând din această săptămână, Republica Moldova a început să achiziționeze anumite volume de combustibil albastru din surse alternative. Astfel, în fiecare zi, Enercocom, compania responsabilă, lansează licitații pentru companii străine care sunt gata să livreze gaze către țara noastră. Până astăzi, trei companii au furnizat zilnic câte un milion sau un milion și jumătate de metri cubi de gaze.
Această cantitate de gaz natural care intră zilnic în Republica Moldova este pentru a păstra presiunea în rețea, a precizat în cadrul unei emisiuni televizate premierul Natalia Gavrilița.
Ministrul Infrastructurii și Dezvorltării Regionale Andrei Spînu se află încă la Sankt Petersburg unde continuă negocierile cu Gazprom.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Societate
Sandu: Guvernul are dreptate când optează pentru un contract pe termen lung cu Gazprom
Fluxul de știri
0