Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cresc salariile unor angajați din sistemul medical: Câți bani vor primi

© Sputnik / Mihai Carausbani
bani - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2021
Abonare
Angajații sistemului medical fără statut de personal medical vor primi salarii majorate din 1 noiembrie.
CHIȘINĂU, 3 nov - Sputnik. Personalul administrativ-gospodăresc din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, va primi începând cu 1 noiembrie salarii majorate. Un proiect în acest sens a fost aprobat de miniștri în cadrul ședinței din 3 noiembrie.
Proiectul nominalizat prevede că personalul nominalizat va primi cu 57% sau cu 60% mai mult comparativ cu salariile de funcţie existente până la 1 ianuarie 2021, și cu 37% sau cu 40% mai mult comparativ cu salariile de funcţie existente până la 1 ianuarie 2021 pentru personalul de conducere non-medical.
Sub aspect financiar, cheltuielile necesare pentru punerea în aplicare a proiectului sunt planificate în cadrul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2021. Acestea se ridică la aproximativ 22 923,2 de mii de lei lunar.
Totodată este necesar de menționat că la estimarea cheltuielilor FAOAM pe anul 2022 și respectiv pentru anii 2023-2024 s-a ținut cont de acoperirea cheltuielilor aferente majorărilor salariilor de funcție pentru personalul administrativ-gospodăresc din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, care se vor implementa de la 1 noiembrie 2021 și vor fi acoperite din contul veniturilor proprii ale FAOAM.
Пресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020 - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2021
Politică
Cine este noul ambasador al Republicii Moldova în România
Potrivit ministrului Sănătății prin majorări de salarii operate doar pentru personalul medical s-a accentuat inechitatea față de angajații care nu au statut de personal medical, în cazul dat personalul auxiliar - administrativ-gospodăresc, dar care muncesc în aceleași condiții de risc și contribuie în egală măsură la activitatea continuă și integrală a instituției medicale.
Salarizarea lor joasă contribuie la fluctuația acestor cadre și exodul lor din sistemul medical, instituțiile medicale confruntându-se cu probleme majore de asigurare ritmică a activității acestora.
Scopul de bază al proiectului constă în majorarea salariilor de funcție ale personalului administrativ-gospodăresc angajat în instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.
Lei - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Coronavirus
Doar medicii vaccinați vor primi indemnizația de 16 mii de lei: Cum comentează Nemerenco
Fluxul de știri
0