Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Părinții se revoltă: Efectele nocive ale vacanței prelungite

© Sputnik / Mihai CarausПервое сентября, русский лицей им. Пушкина в Новых Аненах
Первое сентября, русский лицей им. Пушкина в Новых Аненах - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Abonare
Recuperarea orelor de după vacanța prelungită a elevilor va afecta sănătatea fizică și mintală a copiilor. De această părere este fondatoarea Asociației „Părinți Solidari” Ala Revenco.
CHIȘINĂU, 2 nov - Sputnik. După ce autoritățile au anunțat prelungirea vacanței copiilor până în data de 7 noiembrie, mai mulți părinți s-au revoltat, motivând că nu au cu cine să-și lase copiii acasă. În context, ei au semnat și o petiție în acest sens în care au solicitat ca autoritățile să renunțe la prelungirea vacanței. Ministerul Educației a precizat că a fost prelungită vacanța în școlile din localitățile aflate în prag roșu de alertă.
Fondatoarea Asociației „Părinți Solidari” a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre efectele nocive ale vacanței prelungite și a menționat că nu vede sensul ca elevii să nu facă ore în această perioadă. Mai mult, Ala Revenco a adăugat că recuperarea orelor după vacanța prelungită a elevilor va pune presiune pe sănătatea fizică și mintală a copiilor.

„S-a ales din nou formularea că sănătatea copiilor este prioritară, dar din păcate nimeni nu se gândește ce fac părinții cu copii acasă, că copiii stau singuri toată perioada respectivă, că copiii nu mănâncă la timp, că viața și sănătatea copiilor, mai ales a celor din clasele primare, este în pericol. Ne pare rău, dar Guvernarea își rezolvă anumite probleme pe care le are din contul copiilor”, a declarat Ala Revenco.

Ala Revenco susține că, pe lângă motivul invocat de autorități pentru a se prelungi vacanța copiilor cu încă o săptămână din cauza numărului tot mai mare de cazuri noi de COVID-19, părinții consideră că această prelungire a vacanței a fost condiționată și de criza gazelor. Fondatoarea Asociației „Părinți Solidari” spune că unii părinți consideră că din cauza crizei de gaze care se atesta săptămâna trecută, autoritățile au decis să prelungească vacanța pentru a limita consumul de gaze în instituțiile școlare.
Revenco a fost întrebată și despre o eventuală demarare a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a copiilor de peste 12 ani.

„Atât timp cât guvernarea nu a reușit să convingă maturii să se vaccineze, nu cred că este oportun de a se pune problema vaccinării copiilor. Fiindcă doar se va crea un val de rezistență și antagonism în raport cu acest proces”, a mai adăugat Revenco.

Amintim că săptămâna trecută, autoritățile au decisă să prelungească vacanța de toamnă până în data de 7 noiembrie pe motivul creșterii numărului de cazuri noi de COVID-19.
De altfel, vacanța de toamnă a elevilor a început în acest an mai devreme. Anterior Ministerul Educației a anunțat că aceasta va avea o durată de 9 zile, va începe pe 23 octombrie și se va încheia pe 31 octombrie. În urma hotărârii Comisiei, aceasta a fost prelungită până pe 7 noiembrie pentru instituțiile de învățământ din localitățile aflate sub cod roșu de alertă.
Examen, studenți la medicină - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Societate
Cei mai buni elevi și studenți se vor alege cu burse de merit: Câți bani vor primi aceștia
Părinții sunt nemulțumiți de această decizie a autorităților și spun că sunt nevoiți să-și lase copiii singuri acasă atât timp cât ei se află la lucru. Circa o mie de părinți au adresat și o scrisoare Guvernului în care s-au arătat indignați de decizia de a prelungi vacanța elevilor.
Ministerul Educației și Cercetării a venit cu un răspuns în care reiterează că a decis prelungirea vacanței de toamnă pentru instituțiile de învățământ din localitățile aflate în prag roșu de alertă, la recomandarea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.
Astfel, în conformitate cu datele prezentate de organele locale de specialitate în domeniul învățământului, în perioada 01-07 noiembrie, 422 de instituții de învățământ vor avea vacanță prelungită.
Școală - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Educație
Oficial! Vacanța de toamnă a fost prelungită
Fluxul de știri
0