Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovagaz i-a achitat Gazpromului gazele consumate în septembrie

© Sputnik / Mihai CarausMoldovagaz
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Compania moldovenească i-a achitat concernului rus plata pentru gazele furnizate Moldovei în luna septembrie.
CHIŞINĂU, 2 nov - Sputnik. Întreprinderea „Moldovagaz” i-a achitat integral concernului rus „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în septembrie. Sputnik Moldova a fost informat despre acest lucru de către serviciul de presă al companiei.
Vom menționa că, potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, Moldovagaz este obligată de asemenea să-i plătească întreprinderii de stat Energocom pentru gazele achiziționate din surse alternative în luna octombrie, până în data de 20 noiembrie, precum și pentru gazele achiziționate în noiembrie - până pe decembrie 2021.

Criza gazelor în Moldova

Moldova a convenit cu Gazprom să prelungească contractul de furnizare a gazelor pentru următorii cinci ani, negocierile s-au încheiat săptămâna trecută la Sankt Petersburg.
În cadrul negocierilor, după cum a menționat anterior viceprim-ministrul Andrei Spînu, a fost aprobată formula de formare a prețului propusă de partea moldovenească, care are la bază pe raportul dintre prețurile de piață la gaz și petrol.
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Analize și opinii
Cum s-au format datoriile Moldovei către Gazprom și cine trebuie să le plătească - expert
Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. În luna curentă însă țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
În perioada 21-22 octombrie, viceprim-miniștrii moldoveni Vlad Kulminski și Andrei Spînu au avut prima rundă de negocieri cu privire la contractul pentru gaze cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale Dmitri Kozak, directorul general al SRL ”Gazprom Export” Elena Burmistrova și ministrul rus al Energiei Nikolai Șulginov . Părțile nu au reușit să ajungă la o înțelegere.
Totodată, Moldova a început să caute surse alternative de furnizare a combustibilului albastru în țară. Pe 25 octombrie, Moldova a făcut prima achiziție de gaze de la alt furnizor decât Gazprom: a fost semnat un contract pentru achiziția de probă a un milion de metri cubi de gaz de la PGNiG din Polonia. În cursul săptămânii, Moldova a achiziționat gaz de asemenea de la compania olandeză Vitol, de la compania elvețiană DXT Commodities și de la Naftogaz din Ucraina.
A doua rundă de negocieri cu Gazprom a avut loc în perioada 27-29 octombrie. La discuțiile cu șeful Gazprom, Alexei Miller, Republica Moldova a fost reprezentată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu și de președintele Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz Vadim Ceban. Părțile au reușit să ajungă la un acord cu privire la prelungirea contractului de furnizare a gazelor în condițiile propuse de partea moldovenească. S-a ajuns și la un acord privind efectuarea unui audit al datoriei istorice a companiei Moldovagaz față de Gazprom
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Moldova și Rusia
Ce conține protocolul adițional semnat cu Gazprom: Spînu face dezvăluiri
Fluxul de știri
0