Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Ce conține protocolul adițional semnat cu Gazprom: Spînu face dezvăluiri

© Sputnik / Mihai CarausAndrei Spînu
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Abonare
Andrei Spînu a dezvăluit prevederile protocolului semnat cu Gazprom în urma negocierilor purtate săptămâna trecută la Sankt Petersburg.
CHIȘINĂU, 1 nov - Sputnik. Vicepremierul a precizat că în protocolul semnat cu Gazprom nu se face vreo referință la suma exactă a datoriei acumulate de Moldovagaz și că această datorie va fi stabilită de un audit independent.
Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o astăzi la Guvern. Asta după ce vineri contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit cu cinci ani.
În protocol sunt menționate 4 aspecte principale și 8 decizii.
1.
Părțile consideră rațională efectuarea de către partea moldovenească a unui audit independent al întregii sume a datoriilor Moldovagaz față de Gazprom pentru gazul livrat consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.
2.
Dat fiind faptul că Moldovagaz este o companie mixtă și ținând cont de relațiile de peste 20 de ani privind formarea prețului în baza unei formule ce include prețul petrolului și prețul de piață la gaze naturale, este rațională prelungirea relațiilor contractuale pentru livrarea ulterioară în baza unei formule similare.
3.
Partea moldovenească a menționat că implementarea Pachetului III energetic este o obligație internațională asumată de Republica Moldova.
4.
. Legislația Republicii Moldova prevede asigurarea protejării drepturilor investitorilor.
Partea de bază a protocolului e formată din opt puncte
1.
Pentru abordarea întregului spectru de temeri existente în domeniul energetic, Guvernul Republicii Moldova va convoca în noiembrie 2021 ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ruse.
2.
În cadrul acestei comisii partea moldovenească va propune părții ruse organizarea procesului de lucru asupra tratatului interguvernamental de colaborare în domeniul energetic.
3.
Părțile au convenit că până la sfârșitul anului 2022 să fie semnată o înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse în domeniul energetic, care va include păstrarea statutului societății pe acțiuni Moldovagaz, inclusiv neaplicarea unor sancțiuni sau reorganizări ale S.A. Moldovagaz, până la reglementarea datoriei Moldovagaz către Gazprom pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.
4.
Până la 1 mai 2022 Moldovagaz și Gazprom vor semna un acord de reglementare a datoriilor Moldovagaz și Gazprom pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului pentru un termen de 5 ani.
5.
Până la semnarea acordului menționat în punctul 4, partea moldovenească va efectua un audit al datoriei Moldovagaz către Gazprom pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Raportul final al auditului urmează să fie coordonat cu Consiliul de observatori al Moldovagaz.
6.
Părțile au convenit ca aplicarea sancțiunilor Moldovagaz până la intrarea în vigoare a acordului interguvernamental, până la sfârșitul anului 2022, este inadmisibilă aplicarea sancțiunilor Moldovagaz. Or, aplicarea unor astfel de sancțiuni va crește datoria Moldovagaz.
7.
Gazprom și Moldovagaz vor prelungi din 1 noiembrie 2021, pentru un termen de 5 ani, contractul semnat în 2006, în condiții reciproc avantajoase, în baza unei formule de preț legate de prețul petrolului și prețul gazului pe piața europeană.
8.
Partea moldovenească, în cadrul Comisiei pentru situații excepționale va asigura luarea deciziilor pentru oferirea unor resurse financiare pentru achitarea de către consumatorii de pe malul drept al Nistrului a cheltuielilor legate de livrarea gazelor naturale în octombrie și noiembrie 2021.
După conferința de presă, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a publicat o copie a protocolului semnat cu Gazprom.
Fluxul de știri
0