Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Cum s-au format datoriile Moldovei către Gazprom și cine trebuie să le plătească - expert

© Sputnik / Mihai Carausgaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Abonare
Cum s-au format datoriile Moldovei către Gazprom și cine trebuie să-și asume responsabilitatea pentru aceste restanțe? Răspuns la această întrebare a oferit fostul viceprim-ministru, Alexandr Muravschi, în Studioul Sputnik Moldova.
CHIȘINĂU, 2 nov – Sputnik. Datoriile față de Gazprom trebuie achitate atât de Moldovagaz, cât și de Guvernul Republicii Moldova. De această părere este fostul viceprim-ministru, ministru al economiei în Guvernul Ion Sturza, Alexandr Muravschi, invitat la emisiunea ATITUDINI în Studioul Sputnik Moldova.

”O parte din datorii, Moldovagaz trebuie să le plătească din sursele lor, dar o parte o va lua Guvernul. Pentru că dacă Guvernul nu va plăti o parte, Moldovagaz are tot dreptul să meargă în instanța de judecată și să anunțe Termoelectrica ca falimentară și să o deconecteze de la gaz”, a afirmat Alexandr Muravschi.

Potrivit interlocutorului, jumătate din datoria la gaz este a Termoelectrica, care este o întreprindere de stat. Din acest motiv, Guvernul trebuie să își asume aceste datorii.
Totodată, Alexandr Muravschi a explicat cum s-au format datoriile Moldovei către Gazprom. Potrivit lui, este vorba despre 444 milioane - datorie formată din 2011 și până în prezent. Astfel, practic jumătate sunt datoriile sectorului termo-energetic, susține Muravschi, care au folosit gaz pentru a produce căldură.

”Este vorba despre 444 de milioane. Practic jumătate sunt datoriile sectorului termo-energetic, care au folosit gaz pentru a produce căldură. Care nu au primit plată de la o parte a populației, din partea organizațiilor bugetare, cum ar fi grădinițe, școli. N-au plătit Moldovagaz și Moldovagaz nu a avut bani pentru a plăti Gazpromului”, a explicat fostul viceprim-ministru.

Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Moldova și Rusia
Ce conține protocolul adițional semnat cu Gazprom: Spînu face dezvăluiri
O altă parte a datoriei, susține interlocutorul, a fost formată din cauza că tariful nu a fost revizuit la timp.

”În perioada asta am avut mai multe cazuri când a crescut tariful. Dar pentru schimbarea tarifului Moldovagaz trebuie să pregătească toate documentele, argumentele, să meargă la ANRE. ANRE trebuie să analizeze, ocupă timp. Spre exemplu, tariful nou, mai mare, a intrat în vigoare din data de 1 februarie, dar a fost revizuit și formal acceptat la 1 martie. O lună, noi am plătit la tariful vechi, dar Moldovagaz trebuie să acopere cu tariful nou – iarăși datorie”, a spus Alexandr Muravschi.

Al treilea factor a dus la crearea datoriei, potrivit fostului ministru al economiei, este diferența de curs valutar dolar-leu.
Totodată, fostul viceprim-ministru susține că negocierile Republicii Moldova cu Gazprom s-au mișcat din loc atunci când părțile au ajuns la un compromis în privința datoriilor.

”Știm foarte bine că poziția Republicii Moldova la negocieri a fost foarte dură la prima etapă când noi nu recunoșteam datoriile, după asta a insistat că practic trebuie să fie audit, și au găsit un compromis: Asta înseamnă că Republica Moldova nu spune că nu recunoaște datoria. Republica Moldova a pus problema că noi vrem să știm exact cât”, a spus Muravschi.

gaz - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Politică
Datoria Moldovei pe gaz: Va fi convocată ședința Comisiei Interguvernamentale moldo-ruse
Amintim că în luna octombrie, Republica Moldova a început să achiziționeze volume de combustibil albastru din surse alternative. Asta pentru că, potrivit autorităților de la Chișinău, Gazprom ar fi livrat doar 67% din necesarul de gaz pentru luna octombrie, astfel fiind nevoie de surse adăugătoare pentru a menține presiunea în rețea.
Astfel, în fiecare zi, Enercocom, compania responsabilă, a lansat licitații pentru companii străine, gata să livreze gaze către țara noastră. Zilnic, în ultima săptămână mai multe companii au furnizat în jur de un milion și jumătate de metri cubi de gaze spre Moldova.
Precizăm că pe 29 octombrie, negocierile cu Gazprom s-au încheiat, iar acestea au rezultat cu semnarea unui contract de lungă durată. Asta după ce contractul vechi cu Gazprom a expirat la sfârșitul lunii septembrie, dar a fost prelungit până la sfârșitul lui octombrie.
Conform contractului semnat vineri seara în următorii cinci ani, Republica Moldova ar trebui să primească gaz de la concernul rus.
Spînu prezintă detaliile contractului semnat cu Gazprom pe 5 ani: Cât va costa gazul - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Video
Spînu prezintă detaliile contractului semnat cu Gazprom pe 5 ani: Cât va costa gazul
Fluxul de știri
0