Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Mariana Durleșteanu: Moldova are gaz datorită înțelegerilor dintre UE, Germania și Rusia

© Sputnik / OsmatescoMariana Durleșteanu
Mariana Durleșteanu  - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cine a avut de pierdut și cine de câștigat de pe urma semnării contractului cu Gazprom? Răspuns la această întrebare a oferit fostul ministru al Finanțelor Mariana Durleșteanu în Studioul Sputnik Moldova.
CHIȘINĂU, 2 nov – Sputnik. Fostul ministru al Finanțelor Mariana Durleșteanu a salutat prelungirea contractului cu Gazprom.
Asta după ce pe 29 octombrie s-au încheiat negocierile cu concernul rus și s-a ajuns la o înțelegere între Moldova și Rusia pentru a asigura țara cu gaze naturale.

”Este prematur să dăm o apreciere obiectivelor pe care și le-a asumat Guvernul, dar este salutabil că s-a ajuns la un acord cu Gazprom pe ultima sută de metri”, a spus Mariana Durleșteanu.

Mariana Durleșteanu este de părere că semnarea contractului de livrare a gazelor naturale dintre Republica Moldova și Gazprom a fost posibilă datorită înțelegerilor dintre Uniunea Europeană, Germania și Rusia.
„Știm că Germania are o relație foarte particulară bilaterală cu Federația Rusă. Nu doar în contextul gazoductului Nord Stream, dar și ca influență în regiune, și în special în Uniunea Europeană. Este foarte clar că suportul și financiar din partea UE, dar și relaxarea din partea Federației Ruse a poziției de negociatori a fost anume din cauza că Germania a avut influență în acest context”, a afirmat interlocutorul.
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Analize și opinii
Cum s-au format datoriile Moldovei către Gazprom și cine trebuie să le plătească - expert
Precizăm că pe 29 octombrie, negocierile cu Gazprom s-au încheiat cu prelungirea pe cinci ani a contractului semnat anterior.
În luna octombrie Republica Moldova a început să achiziționeze volume de combustibil albastru din surse alternative, pentru a menține presiunea în rețea.
Astfel, în fiecare zi, Enercocom a lansat licitații pentru companii străine. Zilnic, în ultima săptămână mai multe companii au furnizat în jur de un milion și jumătate de metri cubi de gaze spre Moldova.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Societate
Spînu a explicat cine ar putea primi compensații la căldură
Fluxul de știri
0