Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Spînu a explicat cine ar putea primi compensații la căldură

© Sputnik / Mihai CarausAndrei Spînu
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Abonare
Vicepremierul Andrei Spînu a participat la o emisiune de la un post privat de televiziune unde a explicat cum ar putea acționa Guvernul ca să reducă povara financiară care va cădea pe umerii populației în urma majorării tarifului la gaz.
CHIȘINĂU, 2 nov - Sputnik. Andrei Spînu afirmă că Guvernul ar putea să implementeze două mecanisme de susținere a populației.
„Primul ar putea fi un mecanism de protecție socială care vine cu o sumă lunară adresată familiilor care au un anumit venit. Al doilea mecanism ar putea fi de susținere prin factură. De exemplu un consum de până la 50 de cubi se subvenționează mai mult, peste 50 de cubi se subvenționează mai puțin, iar peste 100 de cubi nu se subvenționează deloc”, a explicat Andrei Spînu la un post privat de televiziune.
În cadrul aceleiași emisiuni, fostul director ANRE Victor Parlicov a estimat cât de mult ar putea crește tariful la faz pentru consumatorii finali, în condițiile în care mia de metri cubi va fi cumpărată cu 450 de dolari în noiembrie.
„Dacă vom avea un preț de 450 de dolari, eu m-aș aștepta la o creștere până la nivelul de în jur de 10 lei un cub de gaz. Asta ar fi aproximativ, dacă să luăm în calcul doar componenta de gaz. Dar acolo mai sunt o mulțuime de factori - volumele, devierile financiare, cursul valutar. Ar putea fi o majorare istorică.
Noi am mai avut un preț de peste 400 de dolari în 2011. Acum cu un tarif de 450 de dolari, cred că economia noastră este într-o situație de rezistență mult mai bună decât în 2011”, a spus Victor Parlicov.
Astăzi în cadrul unei conferințe de presă vicepremierul Andrei Spînu a declarat că este inevitabilă ajustarea tarifului la gazul natural, însă a dat asigurări că Guvernul va oferi compensații consumatorilor, pentru a slăbi povara financiară.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a menționat că Moldovagaz va merge peste câteva zile la Agenția Națională pentru Reglementare Energetică să ceară majorarea tarifului, dar în paralel la Guvern se vor examina măsurile de susținere a populației.
„Avem angajamentul ca în următoarele zile Moldovagaz să meargă la ANRE să ceară creșterea tarifelor, iar Guvernul va veni cu un pachet de suport. Tariful va fi ajustat în luna noiembrie. Nu vreau să fac speculații. Cel mai mare preț care a fost achitat de cetățeni a fost de 6 lei și 20 de bani pentru un cub”, a spus Spînu.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Moldova și Rusia
Ce conține protocolul adițional semnat cu Gazprom: Spînu face dezvăluiri
Pe data de 29 octombrie, negocierile cu Gazprom s-au încheiat, iar în urma acestora contractul cu concernul rus a fost prelungit cu 5 ani. Părțile au agreat formula de preț propusă de partea moldovenească. Vicepremierul Andrei Spînu a menționat însă că nu poate face publice detaliile despre formarea prețului, invocând secretul comercial.
Fluxul de știri
0