Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Datoria Moldovei pe gaz: Va fi convocată ședința Comisiei Interguvernamentale moldo-ruse

© Sputnik / Mihai Carausgaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Abonare
Vicepremierul Moldovei, Andrei Spinu, a comunicat în cadrul unui briefing de presă când și cum vor discuta părțile moldovenești și ruse problema achitării datoriilor la gaze.
CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. În această lună va fi convocată ședința Comisiei Interguvernamentale moldo-ruse. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Moldovei, Andrei Spînu, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit oficialului, decizia a fost luată pentru a aborda întregul spectru de teme existente în domeniul energetic.
”În cadrul acestei comisii, partea moldovenească va propune părții ruse organizarea procesului de lucru asupra tratatului interguvernamental de colaborare în domeniul energetic”, a comunicat Spînu.
Totodată, vicepremierul a comunicat că până la sfârșitul anului 2022 va fi semnată o înțelegere în domeniul energetic între cele două guverne. Înțelegerea va include ”păstrarea statului societății pe acțiuni Moldovagaz, inclusiv neaplicarea unor sancțiuni sau reorganizări forțate la Moldovagaz până la reglementarea datoriei Moldovagaz către Gazprom pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului”.
Potrivit lui Spînu, contractul nu prevede cuantumul exact al datoriei, acesta urmând a fi stabilit în urma unui audit independent, pe care părțile au convenit să-l efectueze.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Societate
Spînu: Tariful la gaz va crește în noiembrie - cât ne va costa combustibilul albastru
Amintim că în luna octombrie, Republica Moldova a început să achiziționeze volume de combustibil albastru din surse alternative. Asta pentru că, potrivit autorităților de la Chișinău, Gazprom ar fi livrat doar 67% din necesarul de gaz pentru luna octombrie, astfel fiind nevoie de surse adăugătoare pentru a menține presiunea în rețea.
Astfel, în fiecare zi, Enercocom, compania responsabilă, a lansat licitații pentru companii străine, gata să livreze gaze către țara noastră. Zilnic, în ultima săptămână mai multe companii au furnizat în jur de un milion și jumătate de metri cubi de gaze spre Moldova.
Precizăm că pe 29 octombrie, negocierile cu Gazprom s-au încheiat, iar acestea au rezultat cu semnarea unui contract de lungă durată. Asta după ce contractul vechi cu Gazprom a expirat la sfârșitul lunii septembrie, dar a fost prelungit până la sfârșitul lui octombrie.
Conform contractului semnat vineri seara în următorii cinci ani, Republica Moldova ar trebui să primească gaz de la concernul rus.
Fluxul de știri
0