Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Spînu anunță prețul cu care Moldova a cumpărat gaz din surse alternative

© Sputnik / Mihai CarausAndrei Spînu
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Abonare
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a organizat o conferință de presă după ce a revenit din Federația Rusă unde a semnat un contract prelungit cu Gazprom.
CHIȘINĂU, 1 nov - Sputnik. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale spune că Republica Moldova a achitat prețul mediu de 994 de dolari pentru mia de metri cub pentru gazul din surse alternative. Anunțul a fost făcut de Andrei Spînu în cadrul unei conferințe de presă, după ce a revenit din Federația Rusă unde a semnat un contract de furnizare a gazelor către Republica Moldova.
"Prețul mediu efectuat în ultima săptămână de Energocom a fost de 994 de dolari", a spus Spînu.
Totodată, Spînu a declarat că Moldova a cheltuit aproximativ 17 milioane de dolari pentru procurarea gazului natural din surse alternative.
Amintim că în luna octombrie, Republica Moldova a început să achiziționeze volume de combustibil albastru din surse alternative. Asta pentru că, potrivit autorităților de la Chișinău, Gazprom ar fi livrat doar 67% din necesarul de gaz pentru luna octombrie, astfel fiind nevoie de surse adăugătoare pentru a menține presiunea în rețea.
Astfel, în fiecare zi, Enercocom, compania responsabilă, a lansat licitații pentru companii străine, gata să livreze gaze către țara noastră. Zilnic, în ultima săptămână mai multe companii au furnizat în jur de un milion și jumătate de metri cubi de gaze.
Gazoduct - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Politică
Gavrilița: De astăzi procurăm gaz din surse alternative - presiunea în rețea e la limită
Precizăm că pe 29 octombrie, negocierile cu Gazprom s-au încheiat, iar acestea au rezultat cu semnarea unui contract de lungă durată. Asta după ce contractul vechi cu Gazprom a expirat la sfârșitul lunii septembrie, dar a fost prelungit până la sfârșitul lui octombrie.
Conform contractului semnat vineri seara în următorii cinci ani, Republica Moldova ar trebui să primească gaz de la concernul rus.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Societate
Spînu: Tariful la gaz va crește în noiembrie - cât ne va costa combustibilul albastru
Fluxul de știri
0