Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Gavrilița: De astăzi procurăm gaz din surse alternative - presiunea în rețea e la limită

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaGazoduct
Gazoduct - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Abonare
Republica Moldova va începe de astăzi achiziționarea gazului natural din surse alternative.
CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Republica Moldova începe de astăzi procurarea gazului natural din surse alternative. Despre aceasta a anunțat prim-ministrul Natalia Gavrilița în cadrul unui briefing de presă.
Se întâmplă în condițiile în care Moldova se confruntă cu o criză a gazelor naturale, după ce actualul contract cu Gazprom a expirat și a fost prelungit cu o lună, însă, potrivit noilor prevederi, gazul este comercializat la un preț semnificativ mai mare.
Decizia de achiziționare a gazului natural din surse alternative a fost luată după ce, potrivit Nataliei Gavrilița, negocierile care au avut loc ieri la Moscova, privind aprovizionarea Republicii Moldova cu gaz natural nu au avut un rezultat pozitiv.
„Lucrurile s-au mișcat din loc, dar la moment nu avem o înțelegere nouă definitivă și nici certitudinea că va fi într-un final. Între timp pe piața gazelor naturale din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de aproximativ 16 milioane de metri cubi, necesarul pentru luna octombrie fiin acoperit în mărime de doar 67%”, a precizat Gavrilița.
Aceasta a mai spus că presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale. În context s-a decis procurarea gazului natural din surse alternative.
Premierul a mai precizat că pentru a putea procura chiar de astăzi gaze din surse alternative este nevoie de instituirea stării de urgență în sectorul gazelor naturale. Astfel, Gavrilița va merge în Parlament după ședința de Guvern, precedată de cea a Comisiei Naționale pentru Situații Ecepționale în cadrul cărora se vor lua anumite decizii.
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Politică
Gavrilița cere instituirea STĂRII DE URGENȚĂ în sectorul de gaze naturale
Vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi a declarat în cadrul aceluiași briefing de presă că Parlamentul va susține propunerea Guvernului. Oficialii nu au anunțat deocamdată prețul cu care Republica Moldova va achiziționa gazul din surse alternative.
Amintim, joi, 21 octombrie, vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, însoțit de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Amdrei Spînu au mers la Moscova pentru negocieri privind livrarea gazelor naturale de la Gazprom. Cei doi oficiali urmau să poarte discuții cu reprezentanții Administrației Prezidențiale a Federației Ruse.
Se întâmplă în condițiile în care Moldova se confruntă cu o criză a gazelor naturale, după ce actualul contract cu Gazprom a expirat și a fost prelungit cu o lună, însă, potrivit noilor prevederi, gazul este comercializat la un preț semnificativ mai mare.
Petrol - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Societate
Moldova are zăcăminte de petrol și gaz: Ce cantități se extrag și pe cât timp ar ajunge
Fluxul de știri
0