Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum vrea Sandu să reintegreze regiunea transnistreană: Răspunsul președintelui

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Abonare
Președintele Maia Sandu a vorbit într-un interviu pentru publicația Kommersant despre felul în care vede reintegrarea regiunii transnistrene.
CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. Regiunea transnistreană face parte din Republica Moldova, iar soluționarea problemei transnistrene este, desigur, un punct important pe ordinea de zi a autorităților de la Chișinău. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu, într-un interviu pentru publicația Kommersant, chiar dacă, potrivit autorităților de la Tiraspol, runda de negocieri în formatul „5+2”, programată pentru perioada de 2-3 noiembrie la Stockholm, a fost amânată la cererea Chișinăului.
În interviul pentru Kommersant, Maia Sandu a mai spus că pentru reglementarea conflictului și reintegrarea regiunii e nevoie în primul rând de un consens în societate, abia apoi de sprijinul partenerilor.
„Dorim să rezolvăm în sfârșit conflictul transnistrean și să reintegrăm această regiune. Cum putem face asta? În primul rând, trebuie să se facă într-un mod pașnic, diplomatic. În al doilea rând, acest lucru trebuie făcut cu menținerea suveranității și integrității teritoriale a țării noastre în cadrul granițelor recunoscute internațional”, a specificat Sandu.
Șeful statului a mai adăugat că este foarte important ca în urma procesului de reintegrare statul Republica Moldova să fie funcțional și stabil. Aceasta consideră că în comun cu Parlamentul și Guvernul se vor găsi soluții în acest sens, deși acestea, se știe, nu sunt rapide și nici ușoare.
„Acestea sunt principii importante pe care le respectăm. Înțelegem că nu există soluții rapide și ușoare. Toți participanții la dialog înțeleg acest lucru. Vom lucra cu Parlamentul, cu Guvernul pentru a găsi soluții. Cred că ar trebui pregătită o decizie în Republica Moldova. Consensul ar trebui să existe în societate, iar apoi să fie discutat cu partenerii noștri, în special partenerii în format „5+2”, a mai spus Maia Sandu.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Moldova și Rusia
Maia Sandu a comentat o posibilă vizită în Federația Rusă
Între timp, Sandu sugerează că trebuie atrasă atenția asupra malului drept al Nistrului, să fie ridicat nivelul de trai, iar cetățenii de pe malul stâng să înțeleagă de ce e nevoie de reintegrarea țării.
Amintim că ultima întâlnire în formatul „5+2” a avut loc în 2019, la Bratislava. În urma negocierilor, care au durat două zile, nu a fost semnată nicio înţelegere. Potrivit şefului misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, membrii reuniunii nu au avut suficient timp pentru a întocmi o decizie protocolară, care ar însemna o eventuală avansare în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.
Astfel, a fost examinat doar stadiul de implementare a măsurilor convenite anterior în cadrul pachetului „Berlin-plus”, care prevăd consolidarea încrederii între Tiraspol şi Chişinău.
regiunea transnistreană - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Politică
Ignatiev: Întâlnirea în formatul ”5+2” de la Stockholm nu va avea loc
Fluxul de știri
0