Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Părinții au cerut anularea prelungirii vacanței: Suntem nemulțumiți de decizia Guvernului

© Sputnik / Mihai Carausșcoală
școală - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Abonare
Mai mulți părinți au semnat o petiție contra prelungirii vacanței de toamnă până în data de 7 noiembrie. Poziția autorităților municipale în acest context.
CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. Mai mulți părinți s-au adunat în fața Guvernului pentru înainta o petiție contra prelungirii vacanței de toamnă cu încă o săptămână. Se întâmplă după ce săptămâna trecută autoritățile au decis să prelungească vacanța elevilor până în data de 7 noiembrie. Oamenii sunt nemulțumiți și spun că sunt nevoiți să-și lase copiii singuri acasă atât timp cât ei se află la lucru.
”Suntem nemulțumiți de decizia Guvernului de a prelungi vacanța. Este periculos ca un copil de 7 ani să stea acasă singur. Guvernanții nu s-au gândit ce fac copiii singuri acasă, trebuiau să anunțe din timp că vacanța va fi de două săptămâni”, a spus autoarea petiției, Tatiana Strat.
Mai mult, femeia a menționat că ”copiii nu au abilitatea de a învăța singuri și au nevoie de un învățător să învețe materialul”.
În scrisoarea adresată Guvernului, cei circa 1000 de părinți au cerut ca copiii să învețe cu prezență fizică în școli.
”Solicitarea este să lase copiii cu prezența fizică la școală. Vrem să fim auziți, copiii să meargă la școală cu respectarea normelor", a declarat cofondatorul organizației ”Părinți solidari”, Ala Revenco.
Școală - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Educație
Oficial! Vacanța de toamnă a fost prelungită
În același timp, în cadrul ședinței de astăzi a Primăriei Capitalei, primarul general a comunicat că autoritățile municipale nu pot interveni în decizia Comisiei Naționale și a Ministerului Educației în cazul prelungirii vacanței copiilor.
”În acest caz Comisia Municipală nu poate face nimic, deoarece, decizia este luată de Comisia Națională și Ministerul Educației. O altă decizie la nivel local ar însemna încălcarea legii în condiții de declarare a Stării de Urgență în țară”, a comunicat Ion Ceban.
Totodată, edilul-șef a remarcat și declarația Biroului Regional pentru Europa al OMS care recomandă și cere țărilor să nu închidă școlile. Potrivit lor, închiderea instituțiilor de învățământ ar însemna un colaps pentru sistemul educațional.
”Noi nu putem să mai lăsăm copiii acasă. Ei au nevoie de socializare, de implicare, de ieșire în mediul lor obișnuit pentru a învăța. Nu putem să mai pierdem un an pentru copii”, a spus Ceban.
Amintim că săptămâna trecută, autoritățile au decisă să prelungească vacanța de toamnă până în data de 7 noiembrie.
De altfel, vacanța de toamnă a elevilor a început în acest an mai devreme. Anterior Ministerul Educației a anunțat că aceasta va avea o durată de 9 zile, va începe pe 23 octombrie și se va încheia pe 31 octombrie. În urma hotărârii Comisiei, aceasta ar putea fi prelungită până pe 7 noiembrie.
copii elevi - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2021
Coronavirus
Crește alarmant numărul cazurilor de infectare cu coronavirus în rândul copiilor
Fluxul de știri
0