Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Expert: Gazprom a dat dovadă de flexibilitate în negocierile cu Moldovagaz

© Photo : ПАО "Газпром"Алексей Миллер и заместитель премьер-министра Молдовы Андрей Спыну продолжили переговоры об условиях поставок газа
Алексей Миллер и заместитель премьер-министра Молдовы Андрей Спыну продолжили переговоры об условиях поставок газа - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Abonare
Deși nu cunosc detaliile contractului prelungit cu Gazprom, fostul ministru al Economiei a lăudat părțile rusă și moldovenească pentru „răbdare și înțelegere reciprocă”.
CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. Trebuie să-i felicităm atât pe negociatorii de la Gazprom, cât și pe cei de la Moldovagaz, care au reușit să obțină un rezultat reciproc avantajos, a declarat fostul vicepremier și ex-ministru al Economiei Alexandru Muravschi.
"Nu știm încă ce formulă a propus partea moldovenească pentru calcularea prețului, cu care Gazprom a fost de acord. Dar putem spune cu încredere că, în orice caz, gazul ne va costa mai ieftin decât din orice alte surse alternative. În plus, Gazprom a demonstrat suficientă flexibilitate, acceptând să auditeze datoriile și negocierile ulterioare separate pe tema rambursării lor", a scris Muravschi pe pagina sa de pe o rețea de socializare.
El mai consideră că Moldova a primit o oportunitate pentru o anumită stabilitate energetică pentru următorii cinci ani.
„Și această stabilitate va veni în două zile”, a rezumat Muravschi.
Remarcăm în acest sens și declarația deputatului PAS Radu Marian care a spus că prețul gazului va fi considerabil mai mic decât cel de piață.
Precizăm că în această seară Gazprom a prelungit cu 5 ani contarctul de livrare a gazelor către Republica Moldova.
Prevederile contractului prelungit intră în vigoare începând cu 1 noiembrie.
Gazprom a menționat că a fost semnat și un protocol care va reglementa problemele curente în domeniul gazelor naturale de către șeful concernului rus Alexei Miller, vicepremierul Republicii Moldova, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu și șeful Moldovagaz Vadim Ceban.
Atât Gazprom, cât și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susțin că se va utiliza formula de preț propusă de partea moldovenească. Aceasta înseamnă că prețul va fi format trimestrial, ținând cont de prețurile petrolului și gazelor din ultimele nouă luni. Cu toate acestea, detaliile contractului nu au fost precizate.
Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare a plăților restante. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.
Această decizie a fost luată după mai multe runde de negocieri între autoritățile de la Chișinău și Federația Rusă. Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. În luna curentă însă noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Până la sfârșitul acestei luni Republica Moldova va achiziționa însă gaz natural și din surse alternative, pe lângă gazul livrat de Gazprom. Asta pentru că partea rusă a livrat doar 67% din necesarul pentru luna octombrie, astfel, este nevoie de o anumită cantitate de combustibil albastru pentru a menține presiunea în rețea.
Astfel, în fiecare zi, Enercocom, compania responsabilă, a lansat licitații pentru companii străine care sunt gata să livreze gaze către țara noastră. Până astăzi, patru companii au furnizat zilnic câte un milion sau un milion și jumătate de metri cubi de gaze. Ucraina urmează să furnizeze mâine 500 de mii de metri cubi de gaze.
Fluxul de știri
0