Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Gazprom: Contractul de furnizare a gazului către Republica Moldova a fost prelungit

© Photo : Telegram / ГазпромAlexei Miller și Andrei Spînu
Alexei Miller și Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Concernul rus Gazprom a confirmat că a fost prelungit contractul de furnizare a gazului rusesc către Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. În această seară la La Sankt Petersburg s-au încheiat negocierile dintre șeful Gazprom Alexei Miller, vicepremierul Moldovei Andrei Spînu și șeful Moldovagaz Vadim Ceban. Anunțul a fost făcut pe canalul de telegram al companiei Gazprom.
"Pe 29 octombrie, în urma negocierilor încheiate între Alexei Miller, viceprim-ministrul Moldovei Andrei Spînu și președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a fost semnat un protocol pentru soluționarea problemelor actuale din sectorul gazelor. Gazprom și Moldovagaz au prelungit contractul de furnizare a gazului rus către consumatorii din Moldova de la 1 noiembrie 2021, pe o perioadă de cinci ani, în condiții reciproc avantajoase", se arată în mesajul Gazprom.
Atât Gazprom, cât și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova au menționat că se va utiliza formula de preț propusă de partea moldovenească.
Aceasta înseamnă că prețul va fi format trimestrial, ținând cont de prețurile petrolului și gazelor din ultimele nouă luni. Cu toate acestea, detaliile contractului nu au fost precizate.
Părțile au ajuns la un acord de principiu privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare a plăților restante. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.
Această decizie a fost luată după mai multe runde de negocieri între autoritățile de la Chișinău și Federația Rusă. Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. În luna curentă însă noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Moldova și Rusia
ULTIMA ORĂ! Contractul cu Gazprom va fi prelungit cu 5 ani: Cum se va forma prețul gazului
Până la sfârșitul acestei luni Republica Moldova va achiziționa însă gaz natural și din surse alternative, pe lângă gazul livrat de Gazprom. Asta pentru că partea rusă a livrat doar 67% din necesarul pentru luna octombrie, astfel, este nevoie de o anumită cantitate de combustibil albastru pentru a menține presiunea în rețea.
Astfel, în fiecare zi, Enercocom, compania responsabilă, a lansat licitații pentru companii străine care sunt gata să livreze gaze către țara noastră. Până astăzi, patru companii au furnizat zilnic câte un milion sau un milion și jumătate de metri cubi de gaze. Ucraina urmează să furnizeze mâine 500 de mii de metri cubi de gaze.
Gazoduct - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Economie
Compania poloneză PGNiG a rugat Gazpromul să reducă prețul la gaz
Fluxul de știri
0