Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Compania poloneză PGNiG a rugat Gazpromul să reducă prețul la gaz

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Accesați arhiva multimediaGazoduct
Gazoduct - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Abonare
Compania poloneză PGNiG i-a expediat Gazpromului o scrisoare în care roagă să fie redus prețul pentru gazul livrat în Polonia.
CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Compania poloneză PGNiG a expediat la adresa Gazprom o scrisoare în care solicită micșorarea prețului la gazul livrat Poloniei.
PGNiG solicită revizuirea condițiilor acordului din 25 septembrie 1996, luându-se în calcul “situația curentă” privind resursele energetice în UE.
De menționat că compania poloneză PGNiG este una dintre companiile de la care Moldova a achiziționat un milion de metri cubi de gaze naturale, în contextul instituirii stării de urgență în domeniul energetic pe 22 octombrie. Situați în domeniu s-a agravat după expirarea pe 30 septembrie a contractului dintre Moldova și Gazprom, semnat în 2008. Părțile nu au putut conveni asupra noilor condiții și au prelungit acordul până la sfârșitul lunii octombrie. În același timp, prețul combustibilului a crescut până la 790 de dolari pentru mia de metri cubi.
”În ultima perioadă observăm o creștere fără precedent a prețurilor la gazul natural pe piața angro europeană. Această situație excepțională reprezintă o bază pentru revizuirea condițiilor de preț la care achiziționăm combustibilul conform contractului Yamal. În viziunea noastră, există loc pentru reducerea prețurilor la gazul livrat”, a declarat șeful PGNiG, Pavel Majewski.
El a adăugat că concernul își rezervă dreptul de a considera respectiva scrisoarea către Gazprom drept o “propunere independentă de revizuire a prețului contractual”. În opinia lui Majewski, acest lucru poate duce la micșoraea lui din 1 noiembrie 2021.
Contractul pe termen lung între PGNiG și Gazprom prevede livrarea în Polonia a până la 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Conform așa-numitului punct take-or-pay, concernul s-a angajat să procure cel puțin 8,7 miliarde de metri cubi pe an. Contractul expiră la sfârșitul anului 2022. Conducerea Poloniei a declarat în mai multe rânduri că nu intenționează să-l prelungească.
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Moldova și Rusia
Peskov: Nu există condiționări politice în negocierile cu Moldova privind gazele
Fluxul de știri
0