Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

ULTIMA ORĂ! Contractul cu Gazprom va fi prelungit cu 5 ani: Cum se va forma prețul gazului

© Photo : Ministerul Economiei și InfrastructuriiGazoductul Iași-Ungheni
Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Abonare
Negocierile cu Gazprom s-au încheiat. Părțile au agreat prelungirea contractului anterior semnat între Moldovagaz și concernul rus.
CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. MoldovaGaz v-a prelungi contractul anterior de livrare a gazelor cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani. Anunțul a fost făcut de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale printr-un comunicat de presă.

Instituția a anunțat că se va utiliza formula de preț propusă de partea moldovenească. Aceasta înseamnă că prețul va fi format trimestrial, ținând cont de prețurile petrolului și gazelor din ultimele nouă luni. Cu toate acestea, detaliile contractului nu au fost precizate.

Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare a plăților restante. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.
Această decizie a fost luată după mai multe runde de negocieri între autoritățile de la Chișinău și Federația Rusă. Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. În luna curentă însă noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Negocieri Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Societate
Fost ministru al energeticii, despre felul în care decurg negocierile cu Gazprom
Până la sfârșitul acestei luni Republica Moldova va achiziționa însă gaz natural și din surse alternative, pe lângă gazul livrat de Gazprom. Autoritățile au anunțat anterior că partea rusă a livrat doar 67% din necesarul pentru luna octombrie și a fost nevoie de o anumită cantitate de combustibil albastru pentru a menține presiunea în rețea.
În ultimele zile, compania de profil Enercocom a lansat licitații pentru companii străine care sunt gata să livreze gaze către țara noastră. Până astăzi, patru companii au furnizat zilnic câte un milion sau un milion și jumătate de metri cubi de gaze. Ucraina urmează să furnizeze mâine 500 de mii de metri cubi de gaze.
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Economie
Expert polonez: Este puțin probabil că Polonia va continua livrările de gaz către Moldova
Fluxul de știri
0