Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE acuză Rusia de presiune politică în criza gazelor din Moldova: Poziția Moscovei

© REUTERS / POOLJosep Borrell
Josep Borrell - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Abonare
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate a acuzat Federația Rusă de presiune politică asupra Republicii Moldova. Care este poziția Moscovei.
CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Uniunea Europeană acuză Federația Rusă de presiune politică asupra Republicii Moldova în problema gazelor naturale.

„Vedem încercări din partea Gazprom de a pune presiune politică în schimbul scăderii din partea lor a prețului la gaze. (...) Gazul este o marfă, care se vinde și se cumpără, și nu poate fi folosit ca armă geopolitică”, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședintele Josep Borrell după reuniunea Consiliului de Asoricere RM-UE.

Declarația a fost făcută în contextul crizei gazelor din Moldova, având în vedere că actualul contract cu Gazprom expiră în 31 octombrie, iar un alt contract pe termen lung nu a fost încă semnat.
Reprezentanții concernului rus au declarat însă anterior că situația dificilă în sectorul gazelor naturale cu care se confruntă Moldova s-a creat din cauza autorităților moldovenești.

"S-a creat o situație foarte dificilă cu furnizarea gazelor rusești către Moldova. Vina pentru aceasta revine în totalitate autorităților moldovenești. Vorbim despre criza neplăților din partea Moldovei pentru gazul rusesc. (...) Aici nu este vorba de politică, Gazprom este o societate pe acțiuni și nu poate opera cu pierderi, nu își poate permite să nu plătească impozite la bugetul Federației Ruse. Există limite pentru răbdare. Moldova însăși provoacă o criză cu propriile mâini", a spus reprezentantul Gazprom Serghei Kuprianov.

Anterior și purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a declarat că nu există condiționări politice în negocierile dintre Federația Rusă și Republica Moldova privind livrările de gaze și nici nu pot fi. Potrivit acestuia este vorba doar de chestiuni exclusiv comerciale.
"Nu, nu există niciun fel de momente politice și nu pot fi, acestea sunt negocieri exclusiv comerciale. Există o necesitatea de gaze, există o ofertă comercială, există o reducere propusă, există de asemenea problema datoriei acumulate”, a spus Peskov.
Josep Borrell a declarat astăzi că Uniunea Europeană va sprijini Republica Moldova pentru a depăși criza gazelor.
„În semn de sprijin politic din partea noastră, ieri au avut loc consultări la nivel înalt în materie de securitate energetică. Uniunea Europeană este gata să susțină Republica Moldova pentru a ieși din criza energetică. Ca prim pas din partea noastră în criza energetică este acel sprijin bugetar în valoare de 60 de milioane de euro”, a mai spus Borrell.
Oficialul european a menționat că acești bani vor ajuta autoritățile Republicii Moldova să pună pe picioare o schemă de sprijin pentru persoanele mai vulnerabile care sunt afectate de această criză în prag de iarnă.
Borell a făcut aceste declarații după cea de-a șasea reuniune a Consiliului de asociere UE-Republica Moldova. Reuniunea a fost co-prezidată de înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate și prim-ministrul Republicii Moldova.
Отопление - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Societate
Ceban cere deconectarea de la căldură a Președinției, Parlamentului și Guvernului
Moldova a achiziționat gaze de la Gazprom în baza unui acord din 2008, care a expirat la 30 septembrie. Părțile nu au putut conveni asupra noilor condiții și au prelungit acordul până la sfârșitul lunii octombrie. Doar că în această perioadă Republica Moldova achiziționează combustibilul la preț de piață, mai exact cu 790 de dolari pentru mia de metri cubi.
monete euro - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Politică
Moldova va primi 60 de milioane de euro din partea Europei pentru criza energetică
Între timp, Republica Moldova a început să achiziționeze anumite volume de combustibil albastru din surse alternative.
Astfel, în fiecare zi, Enercocom, compania responsabilă, lansează licitații pentru companii străine care sunt gata să livreze gaze către țara noastră. Până astăzi, trei companii au furnizat zilnic câte un milion sau un milion și jumătate de metri cubi de gaze.
Această cantitate de gaz natural care intră zilnic în Republica Moldova este pentru a păstra presiunea în rețea, a precizat în cadrul unei emisiuni televizate premierul Natalia Gavrilița.
Ministrul Infrastructurii și Dezvorltării Regionale Andrei Spînu se află încă la Sankt Petersburg unde continuă negocierile cu Gazprom.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Politică
Moldova anunță a treia licitație pentru cumpărarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaz
Fluxul de știri
0