Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova va primi 60 de milioane de euro din partea Europei pentru criza energetică

© Sputnik / Eyetronicmonete euro
monete euro - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Abonare
Republica Moldova va primi 60 de milioane de euro din partea Comisiei Europene. Iată pentru ce va fi acordat suportul financiar.
CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Comisia Europeană oferă Republicii Moldova un ajutor de 60 de milioane de euro pentru a face față crizei gazelor naturale din țara noastră. Anunțul a fost făcut de către președintele țării Maia Sandu pe pagina sa de Twitter.
În postarea sa, șeful statului nostru i-a mulțumit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru ajutorul acordat Republicii Moldova.
Totodată, într-o postare pe Twitter, Ursula von der Leyen a menționat că a fost bucuroasă să se întâlnească cu premierul moldovean, Natalia Gavrilița, și a reiterat suportul Comisiei Europeane față de Republica Moldova.

Vizita oficială de lucru a premierului Gavrilița la Bruxelles

Pe parcursul zilei de astăzi, prim-ministrul Natalia Gavrilița avut mai multe întrevederi cu oficiali europeni.
În cadrul întâlnirii cu comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, a fost semnat Acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul - cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și Inovare „Orizont Europa”, pentru perioada 2021-2027.
”Republica Moldova va obține drepturi de participare similare statelor membre ale UE, ceea ce îi va permite să coopereze şi concureze în calitate de partener egal în toate concursurile anunțate în cadrul Programului „Orizont Europa”. Programul oferă oportunități pentru schimbul de bune practici europene și internaționale, atragerea cercetătorilor, accesul la infrastructură de cercetare și de soluționare a provocărilor cu care se confruntă societatea contemporană”, este menționat în comunicatul emis de Guvernul Republicii Moldova.
Totodată, la Bruxelles, premierul Gavrilița a avut o discuție cu comisarul European pentru Mediu, Oceane și Pescuit, Virginijus Sinkevičius. Oficialii au vorbit despre Pactul verde al UE ca un element important al cooperării RM-UE, dar au abordat și subiectul cooperării cu Ucraina în domeniul ecologiei râului Nistru.
La Bruxelles, prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întâlnit și cu comisarul pentru piața internă, Thierry Breton. Pe agenda discuțiilor s-au regăsit un șir de subiecte de actualitate pentru cetățenii din țara noastră, cum ar fi inițierea proceselor necesare pentru reducerea tarifelor de roaming cu UE, recunoașterea reciprocă a certificatelor digitale COVID-19 și recunoașterea reciprocă a semnăturii electronice.
Amintim că premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, se află într-o vizită oficială de lucru la Bruxelles unde va conduce delegația țării la cea de a șasea reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova.
Reuniunea Consiliului de asociere UE - Republica Moldova va avea loc la Bruxelles în data de 28 octombrie.
Șeful Guvernului va fi însoțit de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu, ministrul Economiei Sergiu Gaibu și ministrul Justiției Sergiu Litvinenco.
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Politică
Premierul Gavrilița merge la Bruxelles: Care este scopul vizitei
Fluxul de știri
0