Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Încă 1,5 milioane de metri cubi achiziționați la preț de piață: De unde vine gazul

© Photo : Ministerul Economiei și InfrastructuriiGazoductul Iași-Ungheni
Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Abonare
În cea de-a patra zi de licitații pentru achiziționarea gazului din surse alternative vom primi gaz din Ucraina.
CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Compania din Ucraina, Naftogaz, va livra mâine gaz către Republica Moldova. Compania ucraineană va livra 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale după ce Energocom a lansa cea de-a patra rundă de licitații pentru achiziționarea gazului din surse alternative.
Informația a fost făcută publică d către Agenția pentru Proptietăți Publice care anunță că volumele cumpărate în primele trei zile de licitație au fost deja recepționate.
Republica Moldova a efectuat prima achiziție de gaz natural din surse alternative pe data de 25 octombrie, de la compania poloneză PGNiG. Asta după ce astăzi, Energocom a anunțat un tender pentru achiziționarea gazului natural din surse alternative.
Astfel, de pe data de 25 octombrie, zilnic, Energocom lansează licitați pentru achiziționarea gazului din surse alternative. Până astăzi, trei companii au furnizat zilnic câte un milion sau un milion și jumătate de metri cubi de gaze. Potrivit autorităților, acest gaz este necesar pentru a menține presiunea în rețea.
Gazoduct - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Economie
Compania poloneză PGNiG a rugat Gazpromul să reducă prețul la gaz
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că până la semnarea unui nou contract, sunt necesare aceste achiziții prin Energocom, a subliniat președintele.
„Până atunci, pentru că în luna octombrie, în pofida faptului că Republica Moldova plătește prețul de piață, ”Gazprom” nu furnizează tot volumul de care avem nevoie, din acest motiv Guvernul este în situația în care trebuie să cumpere volumul care nu ne ajunge”, a răspuns Maia Sandu la întrebarea jurnaliștilor după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Până se rezolvă problema cu ”Gazprom”, se cumpără prin Energocom, prin mecanismul care a fost stabilit de Guvern, a adăugat șeful statului.
Trebuie precizat că joi, la Sankt Petersburg a avut loc o nouă întrevedere între șeful Gazprom, Alexei Miller și viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, informează serviciul de presă al companiei ruse. Părțile negociază asupra termenilor unui nou contract de furnizare a gazelor rusești către Moldova și asupra problemelor actuale de interacțiune dintre Gazprom și Moldovagaz.
În cadru unui briefing de presă după reuniunea Consiliului de Asoricere RM-UE, prim-ministrul Natalia Gavrilița a declarat că Republica Moldova este interesată de semnarea unui contract pe terme lung, la un preț pe care și-l poate permite.
„Această criză energetică a lovit nu doar în republica Moldova. Este o creștere extraordinară pe care mai multe țări europene nu și-o pot permite, de aceea noi pledăm pentru un contract pe care să-l putem onora”, a mai spus Gavrilița.
Mai târziu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, președintele Maia Sandu a declarat că Guvernul are dreptate atunci când optează pentru un contract pe o perioadă mai mare cu ”Gazprom” și încearcă să obțină acest contract, în condiții bune.
Amintim că contractul de livrarea a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie, iar țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Брифинг Майи Санду по итогам заседания Совета безопасности - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Politică
Sandu: Suntem la cheremul regimului de la Tiraspol
Fluxul de știri
0