Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Putin și Johnson au discutat despre Afganistan: Mustrare de conștiință în NATO?

© AP Photo / Jalaluddin SekandarAfganistan
Afganistan - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Abonare
Afganistanul este un exemplu cras al prăbușirii “visului american”, fapt care continuă să creeze frustrări Occidentului colectiv în fața amenințărilor imprevizibile pentru securitate.
Iar Londra, în esență, transmite Moscovei îngrijorările Washingtonului, care își pierde controlul asupra zonelor de conflict și puterea asupra planetei.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și premierul britanic, Boris Johnson, au discutat pe 25 octombrie despre situația din Afganistan. Putin a relatat despre consultările recente cu talibanii în “Formatul de la Moscova” (cu participarea reprezentanților Rusiei, Chinei, Pakistanului, Iranului, Indiei, Kazahstanului, Kârgâzstanului, Tadjikistanului și Uzbekistanului), iar Johnson și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o posibilă recunoaștere a “Talibanului”*.
În această discuție se simte în mod vădit prezența interestului Statelor Unite, cărora nu le vine să creadă în propria îngrângere după 20 de ani de operațiuni militare, care suferă de șutul cinic al talibanilor și au temeri serioase legate de o eventuală recunoaștere internațională a unui “halifat” renăscut.
Chiar și în condițiile respectării suveranității Afganistanului, până la o recunoaștere internațională a noului guvern e departe. În continuare, Vladimir Putin a declarat că decizia de excludere a Talibanului* din lista organizațiilor teroriste trebuie să fie luată la nivelul ONU, iar pentru ca acest lucru să devină posibil, talibanii trebuie “să stabilească relații cu toate grupurile etnice și religioase, cu organizațiile politice și civice”.
Din păcate, Afganistanul este departe de pacea și concilierea între cele 80 de grupuri etnice, nu a fost eliberat de terorism. Guvernul provizoriu nu face față provocărilor de ordin economic și amenințărilor în adresa securității din partea Statului Islamic*.
Третье заседание московского формата консультаций по Афганистану - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Rusia
Moscova: Nu există niciun deadline de formare a unui guvern incluziv în Afganistan
Ministrul Apărării al Tadjikistanului, general-locotenentul Șerali Mirzo, a menționat pe 24 octombrie că evenimentele din ultimele luni au dus la o degradare a situației politico-militare din Afganistan, calificând drept catastrofală actuala stare de lucruri din această țară. Din păcate, nu e nicio exagerare.
Afganistanul este divizat în zone controlate de talibani și alte grupări teroriste, precum și de Frontul de Rezistență, condus de Massoud juniorul.
Persistă pericolul invaziei teroriștilor în statele din Asia Centrală. Nu în zadar OTSC a desfășurat în vecinătatea frontierelor afgane, pe teritoriul Tajikistanului și Uzbekistanului, o serie de manevre speciale cu participarea militarilor din șase state.

Centura de siguranță

La întrevederea în formatul de la Moscova, talibanii* susțineau că ar controla tot teritoriul Afganistanului. Tentativele de a-i convinge pe partenerii străini și oamenii de afaceri de capacitatea și eficiența noii puteri nu au fost suficient de credibile. Talibanii nu sunt în stare să asigure securitatea populației pașnice a țării și chiar să se protejeze pe ei înșiși – în diverse provincii au loc în continuare atentate și schimburi de focuri între unitățile concurente ale Statului Islamic* (care nu recunoaște niciun fel de frontiere de stat).
Pe 26 octombrie, talibanii* au dispersat o mulțime cu focuri de arme în apropierea caselor de bilete din Kabul – unele persoane au fost rănite. Au avut de suferit și femeile, însă acest subiect îl vom aborda mai jos.
Săptămâna trecută teroriștii ISIS* au atacat în două rânduri automobilele talibanilor* în Jalalabad, au aruncat în aer turnurile de transmisie a energiei electrice, pentru a lăsa fără lumină Kabulul și alte provincii (în trecut talibanii urmăreau o astfel de tactică pentru discreditarea guvernului anterior). “Wilayat Khorasan”* este gata să lupte pentru putere și influență – duminică, în urma unui schimb de focuri între tabilani și teroriștii din ISIS* în Herat au decedat 17 persoane, inclusiv femei și copii.
Дети играют возле своего дома в Кабуле - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Galerie foto
Afganistan: viața oamenilor simpli sub noul regim
În aceeași zi, steaguri negre ale teroriștilor au fost arborate în provinciile Uruzgan, unde localnicilor li s-a propus să adere la ISIS* în schimbul a 30 de mii de afgani (340 dolari) – o sumă destul de mare pentru afganii de rând. Potrivit portalului Afganistan.ru, mai mulți talibani s-au alăturat în Herat Statului Islamic*, dintre cei care sunt fideli mullahului Abdul Mananu Niyazi.
Situația din țară se înrăutățelte în diverse direcții, și chiar ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a îndemnat deschis talibanii* la negocierile din Doha, din 25 octombrie, să dea dovadă de deschidere, să apere drepturile legitime ale femeilor și copiilor, să unifice toate grupurile etnice. A doua zi, talibanii* au dispersat o acțiune de protest a femeilor în Kabul.
Mai devreme, purtătorul de cuvânt al Talibanului*, Zabihullah Mujahid, a comentat pe scurt drepturile: “Femeile vor trăi în limitele sharia”. Sarcina interpretării juridice a sharia și-a asumat-o un cerc restrâns de mullahi, pe care cei 40 de milioane de locuitori ai Afganistanului nu i-a ales și nu i-a delegat.
Pe fundalul unor turbulențe prelungite, în țara vecină, președintele camerei inferioare a parlamentului tadjik, Mahmadtoir Zokirzoda, i-a îndemnat pe partenerii din OTSC să creeze o centură sigură de securitate, iar Moscova a răspuns imediat prin consolidarea bazei militare rusești 201 cu 30 de tancuri T-72B3M modernizate.
Anterior, pentru o eventuală extindere a discuțiilor în Formatul de la Moscova, unitățile de infanterie motorizată a bazei au primit o partidă de BMP-2, sisteme de rachetă mobile antiaeriene Verba, precum și aruncătoare de flăcări reactive, cu o rază lungă de acțiune, sisteme de rachetă antitank Kornet, puști de lunetă cu rază ultra-lungă ASVK-M „Kord” de calibrul 12,7 mm, puști de asalt AK-12 și alte arme.

Baza aeriană a SUA în Pakistan

SUA și statele NATO în continuare nu-și conștientizează responsabilitatea pentru viitorul Afganistanului, în care au luptat 20 de ani. În pofida îngrângerii suferite și a retragerii trupelor, Washingtonul nu a renunțat la tentativele de a negocia cu jucătorii regionali pentru amplasarea unui “aerodrom de rezervă” în preajma frontierelor afgane. Statele din Asia Centrală și-au pronunțat destul de dur poziția de neacceptare, însă există mari șanse de apariție a unei baze a Forțelor Aeriene ale SUA în Pakistan.
Totodată, Islamabad a reușit să stabilească cu success niște “canale neoficiale” de cooperare cu talibanii*, Pakistanul și Statele Unite sunt aproape de semnarea unui acord de utilizare a spațiului aerian al Pakistanului pentru operațiuni militare și de recunoaștere ale Forțelor Aeriene ale SUA în Afganistan – e clar împotriva cui. În acest fel, Washingtonul își compensează parțial îngrângerea, iar Islamabad va obține un ajutor din partea americanilor în lupta cu terorismul și în stabilirea unor relații cu India.
Эвакуированные афганские дети на авиабазе США Рамштайн в Германии - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2021
Eșecul SUA în Afganistan și valul de refugiați - ce îi îngrijorează pe locuitorii Europei
În cazul în care aviația militară americană va avea oportunitatea de a controla îndeaproape teritoriul Afganistanului, istoria celor 20 de ani se va repeta. Acest lucru ar putea presupune noi dezastre pentru populație, iar țările vecine din Asia Centrală s-ar putea confrunta cu noi fluxuri de refugiați.
Pentru a înțelege ordinea cifrelor – americanii au evacuate din Afganistan peste 124 mii de persoane, doar în bazele Pentagonului din America de Nord se află peste 53 de mii de afgani. În cazul unei acutizări a situației în Afganistan, milioane de oameni ar putea deveni refugiați.
Reprezentanții guvernului anterior al Republicii Islamice Afganistan au anunțat recent înființarea Consiliului Suprem pentru Rezistența Națională. Consiliul îndeamnă cetățenii să se pregătească “de o rezistență dificilă și de lungă durată în fața tiraniei interne, agresiunii și ocupației străine”. Războiul tuturora împotriva tuturora în Afganistan promite a fi unul de durată.
*Organizație teroristă interzisă în Rusia
Fluxul de știri
0