Eșecul SUA în Afganistan și valul de refugiați - ce îi îngrijorează pe locuitorii Europei

© AP Photo / Matthias SchraderЭвакуированные афганские дети на авиабазе США Рамштайн в Германии
Эвакуированные афганские дети на авиабазе США Рамштайн в Германии - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Sondaj Sputnik: majoritatea locuitorilor țărilor europene de frunte consideră o greșeală introducerea trupelor americane și ale aliaților lor în Afganistan.
Eșecul operațiunii de douăzeci de ani a Statelor Unite și a aliaților lor din Afganistan a diminuat nivelul securității globale și a înrăutățit imaginea SUA în lume.
Această concluzie rezultă din noul sondaj „Opinia europenilor cu privire la retragerea trupelor americane din Afganistan”, realizat de Institutul francez de opinie publică (IFOP) la comanda Sputnik News.
Peter Michalko - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2021
Editoriale
Dovedit: Uniunea Europeană își bagă coada în justiția moldovenească

SUA trebuie să rezolve problema refugiaților

Europenii sunt îngrijorați de valul de refugiați afgani care ar putea invada Europa. Sarcina cea mai grea a problemei Sarcina principală a problemelor de aici ar trebui să fie suportată de Statele Unite, cred europenii.
Astfel, în Franța, numărul persoanelor chestionate care consideră că Statele Unite ar trebui să accepte refugiați este semnificativ mai mare decât cei care consideră că problema refugiaților afgani trebuie să fie rezolvată de Europa - 63% față de 46%.
O imagine similară este observată în toate țările chestionate: 75% față de 67% în Marea Britanie; 82% versus 73% în Italia; 85% față de 80% în Spania.
Заместитель руководителя администрации президента РФ - пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков  - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2021
Rusia
Kremlinul a comentat „Pandora Papers”

Vor fi deschise tabere de refugiați în Moldova?

În august, Moldova s-a alăturat declarației comune a mai multor țări, publicată pe site-ul web al Departamentului de Stat al SUA. În textul declarației, dedicat garanțiilor pentru evacuarea refugiaților din Afganistan, statele care au semnat documentul au declarat că „au așteptări clare <...> că ei <afganii> vor putea călători în țările noastre".
Însă, la Chișinău, unde guvernul a început un curs de apropiere rapidă de „agenda europeană”, perspectiva primirii refugiaților afgani nu stârnește entuziasm.
Liderul partidului de guvernământ, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a reacționat cu reținere la întrebarea jurnaliștilor dacă Moldova va accepta refugiați. "E o criză umanitară, e vorba de copii, de mame, de ziariști, de reprezentanți ai societății civile care în momentul de față se află într-un mare pericol în Afganistan. (...) Trebuie să vedem dacă putem face lucrul acesta și dacă putem face, atunci în ce măsură putem și noi aduce contribuția. Adică, da, nu trebuie să rămânem indiferenți", a spus Grosu și a menționat că astfel de discuții "nu au avut loc încă".
Poziția prudentă a Chișinăului contrastează cu hotărârea celor de la Kiev, unde autoritățile au anunțat deja că sunt gata să accepte până la 5 mii de refugiați afgani și au acceptat deja primele sute. O altă țară vecină, România, se pregătește, de asemenea, pentru afluxul de persoane care fug din Afganistan - mărind capacitatea a trei din cele șase centre pentru imigranți.
În același timp, Uniunea Europeană și Statele Unite vor „împinge” în mod activ refugiații către țările satelit din Europa de Est, a declarat Nikita Mendkovic, expert la Centrul pentru Studiul Afganistanului Modern (TsISA) și la Consiliul pentru Afaceri Internaționale din Rusia (RIAC), în cadrul unei emisiuni a studioului Sputnik Moldova.
„Deja au existat încercări de a impune fluxurile acestor refugiați asupra țărilor din Asia Centrală, acum este foarte probabil că se va încerca de a impune tabere de refugiați în alte țări, pe care Statele Unite le percep ca sateliții lor, sunt destul de probabile. Victimele acestor impuneri pot fi, printre alte state, Ucraina și Moldova, dacă Moldova nu poate spune „nu” Statelor Unite și Uniunii Europene", susține expertul.
Maia Sandu la ONU - Sputnik Moldova, 1920, 26.09.2021
Editoriale
Restricțiile anticovid, bâta cu care Sandu lovește în Biserică

Intrarea trupelor americane în Afganistan a fost o greșeală

Eșecul operațiunii SUA și a aliaților lor în Afganistan a fost previzibil, potrivit a aproape jumătate dintre germani (49%), mai mult de o treime dintre francezi (34%) și italieni (36%), precum și 40% dintre britanici, dar și 41% dintre spanioli. Ei cred că intrarea trupelor în Afganistan în 2001 a fost o greșeală.
Pe europeni i-a șocat haosul de la aeroportul din Kabul și moartea afganilor care au încercat să părăsească țara cu avioanele Forțelor Aeriene ale SUA. Mai mult de o treime dintre francezi (35%), precum și 41% dintre germani, 43% dintre britanici, mai mult de jumătate dintre italieni (53%) și aproape jumătate dintre spanioli (47%) au răspuns că modul în care trupele au fost retrase din Afganistan a înrăutățit imaginea Statelor Unite în ochii lor.
Sergey Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Rusia
Când Rusia va deveni membru NATO - Iată ce spune Lavrov

Securitatea pe plan mondial a slăbit

Mai mult de jumătate dintre cei chestionați în toate țările consideră că retragerea trupelor din Afganistan a scăzut nivelul securității mondiale. Această opinie este împărtășită de jumătate dintre francezi (50%), precum și de 63% dintre germani, mai mult de jumătate dintre britanici (53%) și spanioli (54%) și 60% din italieni.
Sondajul a fost realizat online în perioada 21-27 septembrie în cinci țări europene. Peste 5 mii de chestionați din Franța, Germania, Marea Britanie, Italia și Spania au luat parte la sondaj.
Fluxul de știri
0