Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Vladimir Bolea, despre datoria Moldovei pentru gaze: Este o chestie de onoare

© Sputnik / Mihai Carausdeputatul PAS, Vladimir Bolea
deputatul PAS, Vladimir Bolea - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Abonare
Va achita sau nu Republica Moldova datoria de peste 700 de milioane de dolari față de Gazprom? Răspuns la această întrebare a oferit deputatul PAS, Vladimir Bolea, în Studioul Sputnik Moldova.
CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Contractul de livrare a gazelor din Rusia nu trebuie să fie legat de datoriile țării noastre față de Federația Rusă. De această părere este deputatul PAS, Vladimir Bolea, invitat la emisiunea ”Atitudini” în Studioul Sputnik Moldova.
Politicianul și-a exprimat opinia în contextul anunțului făcut de Gazprom pe 23 octombrie, că nu va prelungi contractul cu Moldova dacă autoritățile nu vor achita integral datoria de peste 700 de milioane de dolari. pentru gazele furnizate deja.

”Se vrea o divizare, adică noi vorbim despre contractul de livrări și contractul în ceea ce privește recunoașterea și plata acelor datorii, nu trebuie să fie legat de contractul curent de aprovizionare cu gazele”, a menționat deputatul PAS.

Potrivit lui Bolea, Republica Moldova nu se eschivează de la achitarea datoriilor, însă este necesar de a face un audit pentru a analiza sumele și a elabora un program de închidere a acestor datorii.

”Nimeni nu neagă necesitatea plății datoriilor, pentru că este o chestie de onoare a unui stat să-și plătească datoriile și evident că noi o să facem lucrul ăsta. Este la fel de evident că trebuie să vină un audit și să ne confirme până la ultimul cent datoria noastră, după care vom face programul de închidere a acestor datorii”, a spus Vladimir Bolea.

imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Politică
Moldova anunță a treia licitație pentru cumpărarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaz
Totodată, deputatul PAS a menționat că, actualmente, sunt foarte multe întrebări la care trebuie să se vină cu niște răspunsuri.
”Răspunsurile trebuie să fie analizate, să fie susținute și sustenabile din punct de vedere economic. Și după asta se vor lua anumite decizii”, a spus Bolea.
Deputatul PAS a mai menționat că faptul că Republica Moldova primește astăzi oferte și de la alte state este unul benefic. Dacă vorbim de vânzare-ccumpărare la prețul pieței, de ce să nu cumpărăm de la mai mulți, a spus Bolea.

Criza gazelor din Moldova

Gazprom a anunțat pe 23 octombrie că nu va prelungi contractul cu Moldova, dacă autoritățile moldovene nu vor plăti integral datoria de peste 700 de milioane de dolari.
Reprezentantul concernului rus Serghei Kuprianov a declarat că situația dificilă în sectorul gazelor naturale cu care se confruntă Moldova s-a creat din cauza autorităților moldovenești.
"S-a creat o situație foarte dificilă cu furnizarea gazelor rusești către Moldova. Vina pentru aceasta revine în totalitate autorităților moldovenești. Vorbim despre criza neplăților din partea Moldovei pentru gazul rusesc. (...) Aici nu este vorba de politică, Gazprom este o societate pe acțiuni și nu poate opera cu pierderi, nu își poate permite să nu plătească impozite la bugetul Federației Ruse. Există limite pentru răbdare. Moldova însăși provoacă o criză cu propriile mâini", a spus Kuprianov.
Kuprianov a explicat că Republica Moldova a acumulat o datorie pentru gazul deja furnizat.
„În prezent, suma datoriei este de 433 milioane dolari și, ținând cont de întârzierea efectuării plăților, suma totală datorată este de 709 milioane dolari.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Moldovei Andrei Spînu a anunțat duminică că nu a ajuns la o înțelegere cu Gazprom în urma ultimei runde de negocieri și că prețul pe care l-ar cere concernul rus ar fi chiar mai mare decât cel de piață.
„Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune. Ne dorim o nouă rundă de discuții cu Gazprom. În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversicăm sursele de aprovizionare”, a spus Spînu.
Andrei Spînu  - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Editoriale
A treia încercare: Ce șanse are Spînu să negocieze la Sankt Petersburg un preț bun la gaz
Anterior Spînu a mai fost în Federația Rusă, unde a discutat cu reprezentanții Gazprom despre asigurarea Moldovei cu gaze. Atunci el s-a întâlnit cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus atunci Andrei Spînu.
În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom.
După două tentative eșuate, Andrei Spînu a plecat astăzi pentru a treia oară în Federația Rusă să negocieze cu Gazprom un nou contract de livrare a gazelor.
„Noi credem că există posibilitatea de a găsi un punct în care atât noi, cât și Gazprom să fim într-o situație mai bună decât cea de astăzi”, a spus Spînu înainte să plece în Rusia.
Pe 22 octombrie, în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență în sectorul energetică pentru 30 de zile.
Moldova a achiziționat gaze de la Gazprom în baza unui acord din 2008, care a expirat la 30 septembrie. Părțile nu au putut conveni asupra noilor condiții și au prelungit acordul până la sfârșitul lunii octombrie. În același timp, prețul combustibilului a crescut până la 790 de dolari pentru mia de metri cubi.
Potrivit sursei, Rusia a formulat condițiile unui nou contract pe termen lung în felul următor: acesta ar trebui încheiat doar în baza prețurilor la gaze de pe piața europeană, partea rusă fiind gata totodată să ofere o reducere de până la 25% , cu condiția ca partea moldovenească să achite datoria acumulată pentru gazele deja furnizate, însă nu momentan, ci cu o eșalonare în timp a acestora. Negocierile pentru încheierea unui acord pe termen lung între Rusia și Moldova continuă.
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Moldova și Rusia
Peskov: Nu există condiționări politice în negocierile cu Moldova privind gazele
Republica Moldova a semnat luni și marți contracte de furnizare în țară a câte un milion de metri cubi de gaze cu compania poloneză PGNiG și traderul olandez Vitol. Prețul la care este achiziționat gazul nu a fost dezvăluit. Miercuri, 27 octombrie, Energocom a anunțat a treia licitație pentru achiziționarea de probă a 1,5 milioane de metri cubi de gaz pentru menținerea presiunii în sistem.
Fluxul de știri
0