Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

A treia încercare: Ce șanse are Spînu să negocieze la Sankt Petersburg un preț bun la gaz

© Sputnik / Mihai CarausAndrei Spînu
Andrei Spînu  - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Abonare
După două tentative eșuate, Andrei Spînu pleacă astăzi pentru a treia oară în Federația Rusă să negocieze cu Gazprom un nou contract de livrare a gazelor, în speranța că de această dată norocul „îi va surâde”.
Andrei Spînu a anunțat în conferința de presă susținută luni, după un nou eșec suferit în discuțiile cu concernul rus, că își dorește să poarte negocieri cu Gazprom respectând „interesul cetățeanului Republicii Moldova”.

„Noi credem că există posibilitatea de a găsi un punct în care atât noi, cât și Gazprom să fim într-o situație mai bună decât cea de astăzi”, a spus Spînu înainte să plece în Rusia.

Până aici, nimic ieșit din comun. Intenția de a-i asigura pe cetățeni cu gaze naturale este firească, doar că un pic întârziată, dacă ne gândim că suntem în pragul iernii și nu avem încă un contract pe termen lung semnat cu vreun furnizor.
Numai că poziția negociatorilor moldoveni este una vulnerabilă în fața rușilor. Și asta pentru că guvernarea nu a recunoscut de facto datoria de peste 700 de milioane de dolari pe care Gazprom o vrea rambursată pentru a semna un nou contract cu țara noastră.
„Noi suntem gata să continuăm discuțiile pe problema datoriilor, dar poziția noastră rămâne neschimbată. Avem nevoie de o evaluare, un audit independent care să confirme această datorie, înainte ca să putem semna orice fel de angajamente”, a declarat Spînu la conferința de presă de luni.
Declarația sună cel puțin naiv, dacă ne gândim că Moldova este cel mai sărac stat din Europa, fără resurse și sau cel puțin garanții că va fi asigurată cu gaze din surse de alternativă o perioadă îndelungată. Această poziție vulnerabilă nu împiedică însă autoritățile din țara noastră să dicteze condiții uneia dintre cele mai mari puteri mondiale, pentru care pierderea unei piețe atât de mici cum este Moldova nu reprezintă o amenințare.
Mai ales că la Moscova au răsunat în repetate rânduri declarații tranșante, semn că Rusia nu are de gând să facă concesii. „Dacă plata pentru aprovizionarea cu gaze nu este efectuată integral și, în consecință, un nou contract nu este semnat de la 1 decembrie anul curent, atunci Gazprom va opri aprovizionarea cu gaze a Moldovei”.

„Aici nu este vorba de politică, Gazprom este o societate pe acțiuni și nu poate opera cu pierderi, nu își poate permite să nu plătească impozite la bugetul Federației Ruse. Există limite pentru răbdare. Moldova însăși provoacă o criză cu propriile mâini", a spus anterior reprezentantul concernului rus Serghei Kuprianov.

Și purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a avut un mesaj cât se poate de clar pentru autoritățile de la Chișinău.
„Poziția Rusiei este clară și justificată, iar din punct de vedere al parametrilor de preț este foarte avantajoasă pentru partea moldovenească”, a spus Dmitri Peskov cu referire la faptul că Rusia i-a propus Moldovei o reducere de 25% la gaz.
Doar că autoritățile de la Chișinău dau dovadă de încăpăținare. În pragul unei noi runde de negocieri cu Gazprom, Guvernul a solicitat efectuarea unui audit la Moldovagaz, pentru a vedea cum s-a acumulat datoria de peste 700 de milioane de dolari.

„Sunt datorii despre care nu cunoaștem cum s-au format, investiții care nu au fost recunoscute de ANRE și atunci, mă întreb, de ce nu au fost atacate în instanță? Sau cum să știm că aceste datorii într-adevăr există? Noi am vrea ca să existe un audit, agreat în comun cu Gazprom, ca să vedem care este suma datoriei și după asta să vedem cum o restructuram”, a declarat luni într-o emisiune de la un post privat de televiziune premierul Natalia Gavrilița.

Rezultă că „ai noștri” au mers în Rusia să negocieze un nou contract de livrare a gazelor fără să cunoască ce restanțe au față de Gazprom... Autoritățile noastre practic se împușcă în picor când fac astfel de declarații, iar răspunsul rușilor la o astfel de poziție este cât se poate de previzibil, consideră analistul politic Corneliu Ciurea.
„Această datorie a fost întotdeauna în fond recunoscută de Guvernul Republicii Moldova. Aici este o problemă pentru noi. Auditul trebuie să fie făcut foarte rapid pentru că e un subiect de negociat cu Gazpromul în privința semnării contractului și, în cazul în care întârziem cu auditul, Gazpromul nu va dori să semneze contractul. Problema auditului tot este problema noastră, nu a Gazpromului”, a punctat Ciurea.
Ar fi chiar amuzantă această atitudine a guvernării, dacă nu ar atât de tristă, cum spune un vechi proverb. Cu o astfel de atitudine, șansele de a obține un preț bun la gaz sunt aproape egale cu zero. Grav este că perspectiva de a îngheța la iarnă pare să fie din ce în ce mai reală.
*Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0