Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Peskov: Nu există condiționări politice în negocierile cu Moldova privind gazele

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaPurtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Abonare
Peskov: Negocierile cu Moldova privind furnizarea gazelor poartă un caracter exclusiv comercial.
CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Nu există condiționări politice în negocierile dintre Federația Rusă și Moldova privind livrările de gaze și nici nu pot fi, acestea sunt chestiuni exclusiv comerciale, le-a declarat miercuri jurnaliștilr purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov, informează RIA Novosti.
Potrivit Financial Times, care face referire la surse, Gazprom le-ar fi declarat oficialilor moldoveni că va reduce prețul gazelor dacă țara ar fi dispusă să opereze modificări la acordul său privind comerțul fără taxe vamale cu UE.
În afară de aceasta, afirmă publicația, compania rusă ar fi dorit și ca Moldova să amâne implementarea regulilor convenite cu UE, care impun liberalizarea piețelor de gaze și permit lărgirea concurenței. Potrivit surselor ziarului, Moscova vede negocierile cu privire la gaze ca parte a unei reglementări politice mai ample cu Moldova, după accederea la putere a noului președinte Maia Sandu și a victoriei partidului pro-european al acesteia la alegerile parlamentare din luna iulie.
"Nu, nu există niciun fel de momente politice și nu pot fi, acestea sunt negocieri exclusiv comerciale. Există o necesitatea de gaze, există o ofertă comercială, există o reducere propusă, există de asemenea problema datoriei acumulate. Toate acestea poartă un caracter aplicat absolut comercial. Aici nu există nicio politizare și nici nu poate fi”, a spus Peskov, răspunzând la întrebarea dacă există anumite momente politice în ceea ce privește discuțiile cu privire la comercializarea gazelor pentru Moldova.
Moldova a achiziționat gaze de la Gazprom în baza unui acord din 2008, care a expirat la 30 septembrie. Părțile nu au putut conveni asupra noilor condiții și au prelungit acordul până la sfârșitul lunii octombrie. În același timp, prețul combustibilului a crescut până la 790 de dolari pentru mia de metri cubi.
Potrivit sursei, Rusia a formulat condițiile unui nou contract pe termen lung în felul următor: acesta ar trebui încheiat doar în baza prețurilor la gaze de pe piața europeană, partea rusă fiind gata totodată să ofere o reducere de până la 25% , cu condiția ca partea moldovenească să achite datoria acumulată pentru gazele deja furnizate, însă nu momentan, ci cu o eșalonare în timp a acestora. Negocierile pentru încheierea unui acord pe termen lung între Rusia și Moldova continuă.
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Societate
Chicu a anunțat cât ar putea să ne coste gazul din Polonia: Ce spune Gavrilița
Amintim că Andrei Spînu a plecat astăzi, pentru a treia oară, în Federația Rusă să negocieze cu Gazprom un nou contract de livrare a gazelor.
Moldova a semnat luni și marți contracte de furnizare în țară a câte un milion de metri cubi de gaze cu compania poloneză PGNiG și traderul olandez Vitol. Prețul la care este achiziționat gazul nu a fost dezvăluit.
Fluxul de știri
0