Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: De ce ajutorul promis de Ucraina Moldovei nu va soluționa criza gazelor

© Sputnik / Pavel Lvov / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Abonare
Expertul în energetică Sergiu Ungureanu a explicat cât de util va fi ajutorul propus de Ucraina pentru a soluționa criza gazelor din Moldova.
CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Expertul în energetică Sergiu Ungureanu spune că țara noastră are nevoie de o cantitate mult mai mare de gaz decât cea propusă de Ucraina pentru a asigura toți consumatorii. Declarația a fost făcută de expertul în energetică Sergiu Ungureanu în emisie la Radio Sputnik Moldova.
El consideră că ajutorul propus nu numai că nu rezolvă problema, ci, dimpotrivă, creează altele noi.
Aceste precizări au fost făcute în contextul în care Moldova a solicitat ajutor Ucrainei pentru aprovizionarea cu gaz, iar Kievul a anunțat că va transmite gaz țării noastre combustibil albastru pe bază rambursabilă. Asta a declarat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei Alexei Danilov.

" Se amână pe un anumit timp rezolvarea acestei probleme. Însă, pe lângă faptul că nu avem gaze, vom mai fi și datori unui vecin cantități importante de gaz natural. Pe care nu se știe de unde și cum le va contracta Republica Moldova. Asta în cazul în care țara noastră nu va găsi limbă comună sau nu va fi semnat un contract cu Gazprom", mai menționează expertul în energetică.

Sergiu Ungureanu a precizat că Republica Moldova are nevoie de 160-180 milioane de metri cubi de gaz pe lunar. Totuși, daca va fi o iarna blândă, am avea nevoie de 140 de milioane de metri cubi.
Газопровод Украина - Румыния - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Economie
Ucraina va împrumuta gaz Moldovei

Criza gazelor din Moldova

Gazprom a anunțat pe 23 octombrie că nu va prelungi contractul cu Moldova, dacă autoritățile moldovene nu vor plăti integral datoria de peste 700 de milioane de dolari.
Reprezentantul concernului rus Serghei Kuprianov a declarat că situația dificilă în sectorul gazelor naturale cu care se confruntă Moldova s-a creat din cauza autorităților republicii.
"S-a creat o situație foarte dificilă cu furnizarea gazelor rusești către Moldova. Vina pentru aceasta revine în totalitate autorităților moldovenești. Vorbim despre criza neplăților din partea Moldovei pentru gazul rusesc. (...) Aici nu este vorba de politică, Gazprom este o societate pe acțiuni și nu poate opera cu pierderi, nu își poate permite să nu plătească impozite la bugetul Federației Ruse. Există limite pentru răbdare. Moldova însăși provoacă o criză cu propriile mâini", a spus Kuprianov.
Kuprianov a explicat că republica a acumulat o datorie pentru gazul deja furnizat.
„În prezent, suma datoriei este de 433 milioane dolari și, ținând cont de întârzierea efectuării plăților, suma totală datorată este de 709 milioane dolari.
În același timp, reprezentanții Moldovei, din anumite motive, nu vor să recunoască suma acumulată a datoriei. De asemenea, reprezentanților Moldovei nu le place prețul gazului, deși prețurile aici sunt clare și transparente", a adăugat el.
Kuprianov a spus că Gazprom este gata să prelungească contractul de furnizare a gazelor către Moldova cu rambursarea integrală a datoriei.
„În ciuda datoriilor acumulate, partea moldovenească solicită prelungirea contractului de furnizare a gazelor pentru lunile octombrie și noiembrie ale acestui an. Gazprom a mers și aici în întâmpinare - a semnat un contract pentru octombrie și este gata să prelungească contractul pentru noiembrie, dacă partea moldovenească va plăti integral pentru livrările din septembrie și octombrie curent”, a spus el.
Kuprianov a menționat că „dacă plata pentru aprovizionarea cu gaze nu este efectuată integral și, în consecință, un nou contract nu este semnat de la 1 decembrie anul curent, atunci Gazprom va opri aprovizionarea cu gaze a Moldovei”.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Moldovei Andrei Spînu a anunțat duminică că nu a ajuns la o înțelegere cu Gazprom în urma ultimei runde de negocieri și că prețul pe care l-ar cere concernul rus ar fi chiar mai mare decât cel de piață.
„Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune. Ne dorim o nouă rundă de discuții cu Gazprom. În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversicăm sursele de aprovizionare”, a spus Spînu.
Luni, pe 25 octombrie, Spînu a declarat într-o conferință de presă că miercuri va pleca din nou în Federația Rusă. De această dată el se va întâlni la Sankt Petersburg cu directorul Gazprom Alexei Miller. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a precizat că la Moscova i s-a propus o reducere de 25% la prețul de piață, însă toate detaliile legate de formula de calculare a prețului le va prezenta după ce va reveni din Rusia.
Anterior Spînu a mai fost în Federația Rusă, unde a discutat cu reprezentanții Gazprom despre asigurarea Moldovei cu gaze. Atunci el s-a întâlnit cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus atunci Andrei Spînu.
În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom.
Пресс-конференция Юлии Тимошенко во Львове - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2021
Analize și opinii
Are sau nu Ucraina GAZ pentru a împrumuta Moldovei - declarații controversate
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă. Apoi, Spînu a anunțat pe pagina sa de Telegram că pleacă în Polonia să discute despre asigurarea țării cu gaze.
Asta deși cu o zi mai devreme guvernarea a anunțat că l-a invitat la Chișinău pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Reprezentanții oficialului rus au anunțat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.
Moldova a solicitat apoi ajutor Ucrainei în aprovizionarea cu gaz, iar Kievul a anunțat că va transmite gaz țării noastre pe bază rambursabilă.
"Credem că ne putem permite să facem acest lucru și spunem că acest gaz nu va fi furnizat pentru bani, ci va fi dat pentru o anumită perioadă, astfel încât Moldova să ne returneze acest gaz", a declarat Alexei Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.
El a spus că Kievul este interesat ca Moldova să aibă gaze, întrucât țările sunt unite printr-un singur sistem energetic, iar în Ucraina „există un anumit teritoriu care primește gaze din Moldova”.
Imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2021
Societate
Condiția Ucrainei pentru livrarea gazului Moldovei: Când va trebui să-l întoarcem
Contractul dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. ”Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0