Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Are sau nu Ucraina GAZ pentru a împrumuta Moldovei - declarații controversate

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaПресс-конференция Юлии Тимошенко во Львове
Пресс-конференция Юлии Тимошенко во Львове - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2021
Abonare
Ucraina va împrumuta gaze naturale Republicii Moldova din propriile rezerve, a anunțat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, dar Iulia Timoșenko spune că Ucraina nu are gaz.
CHIȘINĂU, 23 oct - Sputnik. În legătură cu criza energetică, Moldova a solicitat ajutor Ucrainei în aprovizionarea cu gaz, iar Kievul va transfera transmite gaz țării noastre pe bază rambursabilă, a declarat Alexei Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.
„Credem că ne putem permite să facem acest lucru și spunem că acest gaz nu va fi furnizat pentru bani, ci va fi dat pentru o anumită perioadă, astfel încât Moldova să ne returneze acest gaz”, a spus Danilov.
El a spus că Kievul este interesat ca Moldova să aibă gaze, întrucât țările sunt unite printr-un singur sistem energetic, iar în Ucraina „există un anumit teritoriu care primește gaze din Moldova”.

Ex premierul Ucrainei Iulia Timoșenko - Ucraina nu are gaz

Nici situația în Ucraina nu este una simplă.
Șeful partidului Batkivșcina, deputat în Rada Supremă de la Kiev, Iulia Timoșenko, a declarat că Ucraina a folosit întotdeauna gazul rusesc și a calificat situația cu achiziționarea gazului „european” drept „o mare farsă”. Declarația politicianului sunt citate de RIA Novosti, cu referire la canalul Nash.
Din noiembrie 2015, Kievul a decis să nu mai cumpere gaz din Rusia. În schimb, Ucraina a început să pompeze gazul achiziționat prin revers din Europa în instalațiile de depozitare. Autoritățile țării au anunțat, de asemenea, că nu intenționează să reia aprovizionarea directă cu gaze din Rusia.
„Nu există gaz european pentru Ucraina. Când ne-a fost anunțat în 2014 că Ucraina va consuma gaz european, să-mi arate unde este produs în Europa și de unde îl putem obține. Vreau să informez țara acum: a fost o mare înșelăciune", a spus Timoșenko.
Potrivit acesteia, pentru pompare a fost instalată o țeavă fictivă, dar în același timp „gazul era rusesc”.
„Doar că toată propaganda care se făcea la acea vreme trebuia să spună că era gaz european, iar acest gaz era furnizat printr-un intermediar european”, a adăugat ea.
Deputatul a subliniat că nu există gaz în Ucraina acum și este necesar să fie cumpărat la un preț ridicat. Anterior, Timoșenko a spus că partidul pe care îl conduce cere să fie declarată Stare de Urgență în sectorul energetic din cauza situației critice cu aprovizionarea cu combustibil albastru în țară și a tarifelor de utilități supraevaluate.
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2021
Politică
Gavrilița, despre negocierile cu Gazprom: Ce aspecte se discută

Criza gazelor în Moldova

Începând de vineri pe întreg teritoriul Republicii Moldova este instituită stare de urgență în domeniul aprovizionării cu gaze naturale. O decizie în acest sens a fost luată de deputați la propunerea Guvernului.
Contractul dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. ”Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0