Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Textul integral al hotărârii cu privire la declararea stării de urgență: Ce prevede

© Sputnik / Pavel Lvov / Accesați arhiva multimediainstalație de gaz, imagine simbol
instalație de gaz, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Abonare
Guvernul a aprobat astăzi hotărârea de instituire a stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 30 de zile. Iată ce prevede hotărârea care ar putea fi adoptată astăzi de parlament.
În Republica Moldova ar putea fi instituită stare de urgență în sectorul de gaze naturale. Asta pentru că țara noastră se confruntă cu o criză a gazelor naturale, după ce actualul contract cu Gazprom a expirat și a fost prelungit cu o lună, însă, potrivit noilor prevederi, gazul este comercializat la un preț semnificativ mai mare.
Decizia de instituire a stării de urgență în sectorul gazelor naturale vine în condițiile în care, potrivit premierului Natalia Gavrilița, noile negocieri care au avut loc ieri la Moscova privind aprovizionarea Republicii Moldova cu gaz natural nu au avut un rezultat pozitiv.

Iată ce prevede proiectului de declarare a stării de urgență și ce decizii poate lua Comisia pentru Situații Excepționale:

Art.1. – Se declară stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 30 de zile – 22 octombrie–20 noiembrie 2021.
Art.2. – Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:
instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;
2) alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;
3) adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;
4) dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;
5) adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;
6) coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind:
a) informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației;
b) familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale;
c) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;
7) instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;
8) efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență.
Art.3. – Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
Art.4. – Toate dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova intră în vigoare din momentul adoptării.
Art.5. – Parlamentul Republicii Moldova va informa, în termen de 3 zile, Secretarul General al ONU și Secretarul General al Consiliului Europei despre prezenta hotărâre și cauzele adoptării acesteia.
Art.6. – Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se aduce de îndată la cunoștința populației prin mijloacele de informare în masă și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Societate
Guvernul a votat pentru STAREA DE URGENȚĂ - Gavrilița merge în Parlament
Fluxul de știri
0