Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Guvernul și Parlamentul decid instituirea STĂRII DE URGENȚĂ în sectorul de gaze naturale

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaЗаседание парламента Молдовы 21 октября 2021
Заседание парламента Молдовы 21 октября 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Abonare
Cabinetul de Miniștri se vor întruni astăzi de urgență în ședință. Ulterior, premierul Natalia Gavrilița va merge în Parlament. Criza gazelor naturale constituie principalul subiect.
CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Guvernul se întrunește în ședință pe subiectul aprovizionării cu gaze naturale. Asta după ce are loc ședința Comisiei pentru Situații Excepționale pe același subiect. După ce vor aproba decizii importante legate de criza gazelor naturale, prim-ministrul va merge în Parlament pentru a cere instituirea stării de urgență în acest sector.
Se întâmplă după ce negocierile care au avut ieri la Moscova privind livrarea gazelor către Republica Moldova nu au avut rezultatul așteptat. Între timp pe piața gazelor naturale din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de aproximativ 16 milioane de metri cubi, necesarul pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67%.
În context, autoritățile se pregătesc pentru procurarea gazului natural din surse alternative chiar de astăzi. Gavrilița nu a anunțat prețul cu care Republica Moldova va procura gazul din aceste surse. Sputnik Moldova va transmite LIVE ședințele Guvernului și a Parlamentului Republicii Moldova.
Amintim, joi, 21 octombrie, vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, însoțit de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, au mers la Moscova pentru a negocia prețul privind livrarea gazelor naturale de la Gazprom. Cei doi oficiali urmau să poarte discuții cu reprezentanții Administrației Prezidențiale a Federației Ruse.
La începutul săptămânii ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost și în Polonia, de unde nu a putut raporta unele rezultate. Spînu a declarat că partea poloneză urmează să analizeze modalitățile și capacitățile de livrare pentru Republica Moldova.
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Politică
Gavrilița cere instituirea STĂRII DE URGENȚĂ în sectorul de gaze naturale
La începutul lunii octombrie, Spînu a fost și la Sankt Petersburg, de unde a venit tot fără rezultate. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. „Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Gazoduct - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Politică
Gavrilița: De astăzi procurăm gaz din surse alternative - presiunea în rețea e la limită
Fluxul de știri
0