Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Gavrilița cere instituirea STĂRII DE URGENȚĂ în sectorul de gaze naturale

© Sputnik / Mihai CarausNatalia Gavrilița
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Abonare
Natația Gavrilița va cere de la Guvern și Parlament instituirea stării de urgență în contextul lipsei de gaz în țara noastră. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă.
CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Premierul Natația Gavrilița anunță că în această dimineață va avea loc ședința Comisiei pentru Situaţii Excepţionale unde se va audia un raport pentru a lua anumite decizii.
Se întâmplă în condițiile în care Moldova se confruntă cu o criză a gazelor naturale, după ce actualul contract cu Gazprom a expirat și a fost prelungit cu o lună, însă, potrivit noilor prevederi, gazul este comercializat la un preț semnificativ mai mare.
"Una din decizii va fi solicitarea de la Guvern și Parlament a instituirii stării de urgență. Instrumentele disponibile la moment nu sunt suficiente pentru depășirea situației existente în sectorul energetic. Este necesar să instituim starea de urgență ca să putem deroga de la anumite proceduri și legi", a declarat premierul.
La ședința Comisiei pentru Situaţii Excepţionale se va decide și crearea unui centru de dirijare pentru a coordona informațiile și să gestioneze rapid situația.
Premierul spune că după ce se termină ședința comisiei, aceasta se va întruni cu cabinetul de miniștri după care va merge în Parlament.
"În parlament voi explica de ce este nevoie instituirea Stării de Urgență și vom solicita votul Parlamentului în acest sens", a spus Gavrilița.
Aceasta a mai spus că presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale. În context s-a decis procurarea gazului natural din surse alternative.
Gazoduct - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Politică
Gavrilița: De astăzi procurăm gaz din surse alternative - presiunea în rețea e la limită
Amintim că ieri vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, au mers la Moscova pentru a discuta prelungirea contractului de gaze către Republica Moldova. Astăzi, Gavrilița a anunțat că discuțiile lor nu au avut nu au avut un rezultat pozitiv.
„Lucrurile s-au mișcat din loc, dar la moment nu avem o înțelegere nouă definitivă și nici certitudinea că va fi într-un final. Între timp pe piața gazelor naturale din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de aproximativ 16 milioane de metri cubi, necesarul pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67%”, a precizat Gavrilița.
La începutul săptămânii ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost și în Polonia, de unde nu a putut raporta unele rezultate. Spînu a declarat că partea poloneză urmează să analizeze modalitățile și capacitățile de livrare pentru Republica Moldova.
La începutul lunii octombrie, Spînu a fost și la Sankt Petersburg, de unde a venit tot fără rezultate. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. „Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0