Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova are zăcăminte de petrol și gaz: Ce cantități se extrag și pe cât timp ar ajunge

© SputnikPetrol
Petrol - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Nu este pentru nimeni un secret că în Moldova există zăcăminte de gaz și petrol. Directorul Institutului de Geologie și Seismologie a explicat pentru Sputnik Moldova ce cantități se extrag din acele zăcăminte și pe cât timp ar ajunge.
CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. În trei localități din Moldova există zăcăminte de gaz și petrol. Totuși, aceste resurse sunt extrem de puține pentru a aproviziona țara noastră cu gaze naturale. Directorul Institutului de Geologie și Seismologie susține că dacă ar continua căutările altor zăcăminte pe teritoriul țării noastre, ar exista șanse să fie găsite.
Declarațiile au fost făcute pentru Sputnik Moldova în contextul în care Moldova se confruntă cu o criză a gazelor naturale, după ce contractul de furnizare cu Gazprom a expirat, fiind prelungit pentru o lună. Însă potrivit noilor prevederi, gazul este comercializat la un preț semnificativ mai mare. Autoritățile au instituit stare de alertă în sectorul de gaze naturale și susțin că negociază și cu alte state asigurarea țării cu gaze, dar în același timp continuă discuțiile cu Federația Rusă.
Directorul Institutului de Geologie și Seismologie Igor Nicoară susține că în localitatea Berești, raionul Ungheni există zăcăminte de gaze, la fel și în satul Victorovca, raionul Cantemir. În satul Văleni, raionul Cahul se extrage petrol, spune specialistul. Totuși, rezervele care sunt dobândite în Moldova sunt foarte mici, susține Nicoară.

„Este vorba despre niște rezerve de un milion de tone, dintre care extragem vreo 300 de mii de metri cubi. Pentru balanța energetică a Republicii Moldova este o cantitate foarte mică. (...) Gazul obținut se folosește în câteva localități din raionul Cantemir. Sigur că această cantitate este foarte mică și se observă anume iarna. În această perioadă a anului, compania care distribuie acest gaz se conectează și la conducta Moldovagaz pentru a asigura consumatorii cu cantitatea necesară de gaze naturale”, a precizat Igor Nicoară.

Specialistul a precizat că zăcămintele din Văleni au fost descoperită în perioada Uniunii Sovietice, mai exact în 1958. Zăcămintele se află la 500 de metri adâncime și de acolo se extrage petrol greu, de către o companie privată.
„Din petrolul greu se poate produce motorină și păcură. În satul Văleni se extrage anume petrol greu și la rafinăria din Comrat se produce păcură, motorină și bitumul care se folosește la repararea drumurilor, producerea asfaltului”, a menționat specialistul.
Expertul susține că în prezent este necesară efectuarea unor cercetări geofizice și admite că pe teritoriul țării noastre ar putea fi găsite și alte zăcăminte de gaz sau petrol care ar putea fi utile pentru țara noastră.
„În Moldova există toate condițiile de formare a zăcămintelor și anume avem rămășițe de hidrocarburi, iar despre asta ne vorbesc și aceste zăcăminte care deja sunt exploatate. Totuși, prin efectuarea unor expertize geologice, noi am putea descoperi structuri geologice care ar putea prezenta capcane naturale pentru aceste hidrocarburi”, a precizat Nicoară.
Expertul Institutului de Energetică din Moldova Sergiu Robu a declarat pentru Sputnik Moldova că autoritățile ar trebuie să se întoarcă la examinarea posibilității stocării gazului sub pământurile țării, iar aceasta ar fi una dintre soluțiile de depășire a crizei de gaze naturale. Potrivit lui Robu, dacă țara noastră va stoca gaz, atunci aceste rezerve ar ajunge pentru o perioadă de maximum două luni.
„Sunt volume suficiente unde se poate de pompat gazul când el este mai ieftin și se poate de consumat atunci când el este mai scump. Aceasta ar fi o contribuție la soluționarea problemei”, a menționat expertul Institutului de Energetică din Moldova Sergiu Robu.
stație de alimentare cu combustibil - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2021
Economie
Vești din ce în ce mai proaste pentru șoferi: Prețul la carburanți va crește și mâine
Specialistul este de părere că majorarea prețului la gaz va impulsiona autoritățile să găsească noi alternative de aprovizionare cu gaze, dar și noi metode de asigurare a populației cu energie termică și electrică. Astfel, se va opta pentru energia obținută pe bază de biomasă, ceea ce va fi și mult mai ecologic, a precizat expertul.
Amintim că pe 13 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să instituie starea de alertă în sectorul gazelor naturale pe motiv că nu a fost semnat deocamdată un nou contract de livrare a gazelor cu ”Gazprom”.
Contractul dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. ”Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0