Валюта - Sputnik Moldova, 1920
Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Vom avea gaz din Polonia? Primul mesaj al ministrului Spînu

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Andrei Spînu, a venit cu primele informații după vizita de lucru efectuată în Polonia.
CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. În perioada 18-19 octombrie, Spînu a fost în Polonia și a avut mai multe întâlniri la nivel înalt, unde a discutat despre furnizarea cu gaze naturale și soluțiile de depășire a crizei actuale în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de ministru pe canalul său de Telegram.

"M-am întâlnit cu Secretarul de Stat al Cancelariei Președintelui Poloniei și șeful Biroului internațional de politici, Jakub Kumoch, precum și cu reprezentantul special pentru Moldova al prim-ministrului Republicii Polone, Adam Eberhardt. I-am informat pe ambii despre situația cu care se confruntă țara noastră, astăzi, pe piața gazelor", a scris Spînu.

Andrei Spînu s-a mai întâlnit și cu ministrul Energiei de la Varșovia, Piotr Naimski.
"Am discutat despre un parteneriat pe termen lung în furnizarea gazelor naturale din Polonia. Un proiect bilateral pe care îl tratăm cu maximă seriozitate, pentru că obiectivul nostru este ca sursele de alimentare să fie cât mai diversificate și mai adecvate pentru depășirea unei crize de acest calibru", susține Spînu.
În cadrul vizite, Ministrul Economiei și Infrastructurii a discutat și cu vicepreședintele PGNiG (compania de stat poloneză), Artur Cieślik. Oficialii au vorbit despre capacitatea gazelor naturale pe care se poate de obținut din partea statului polon.
"Am vorbit cu președintele consiliului de administrație GAZ-SYSTEM, Tomasz Stepien. În cadrul discuțiilor, am abordat soluțiile tehnice pe care le putem implementa împreună cu partenerii polonezi, în scopul furnizării gazelor naturale în țara noastră", a mai scris ministrul Economiei.
Despre deciziile luate, Spînu anunță că urmează să revină cu informații.
"Voi reveni cu informații actualizate, de interes, pe măsură ce avansăm în soluționarea acestei crize", a mai scris Spînu.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2021
Politică
Spînu a plecat în Polonia: Va discuta despre furnizarea gazului către Moldova
Amintim că luni dimineața ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că merge în Polonia, unde va purta discuții privind furnizarea gazului natural în Republica Moldova. Asta după ce anterior a fost la Sankt Petersburg, de unde a venit fără rezultate. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
Săptămâna trecută, Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.
În contextul stării de alertă, Moldovagaz a anunțat care este deficitul de gaze naturale și categoriile de consumatori protejate, dar și ce categorii ar putea risca să rămână fără gaze, dacă nu va fi soluționată criza.
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Politică
Ceban: Problema nu este în preț, dar în asigurarea volumului necesar de gaz
Fluxul de știri
0