Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ceban: Problema nu este în preț, dar în asigurarea volumului necesar de gaz

© Sputnik / Mihai CarausГазовая плита
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Șeful Moldovagaz susține că problema actuală nu este în prețul la gaze, dar în asigurarea volumului care este necesar pentru Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. La moment problema nu este în prețul la gaze, dar în volumul necesar pentru a acoperi necesitățile consumatorilor. Anunțul a fost făcut de Președintele Consiliului de Administrare al Moldovagaz, Vadim Ceban, la un post local de televiziune.

”Astăzi problema nu este în preț, decât în asigurarea volumului necesar. Situația este mult mai complexă. Vedem un deficit foarte mare în Europa și nu doar. Unicul furnizor care poate acoperi acest deficit este totuși Gazprom. La moment lupta merge pentru volume și trebuie să avem volume necesar pentru toți consumatorii”, a declarat Ceban.

Totodată, Ceban a declarat că Moldovagaz a mizat pe prelungirea contractului pe o perioadă de trei ani și a pledat pentru menținerea condițiilor existente - adică a celor din vechiul contract - care prevede o formulă de calcul a prețului, aceasta fiind o formulă hibrid.
Potrivit lui Vadim Ceban, această formulă hibrid de calcul ar da un preț de 200 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale furnizate de Gazprom către Moldovagaz, dacă aceasta ar fi calculată la situația actuală de pe piață.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2021
Economie
Nemaipomenit - Ce preț a solicitat Moldovagaz de la Gazprom
Amintim că luni dimineața ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că merge în Polonia, unde va purta discuții privind furnizarea gazului natural în Republica Moldova. Asta după ce anterior a fost la Sankt Petersburg, de unde a venit fără rezultate. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2021
Politică
Spînu a plecat în Polonia: Va discuta despre furnizarea gazului către Moldova
Săptămâna trecută, Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.
În contextul stării de alertă, Moldovagaz a anunțat care este deficitul de gaze naturale și categoriile de consumatori protejate, dar și ce categorii ar putea risca să rămână fără gaze, dacă nu va fi soluționată criza.
cazan - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2021
Societate
Gluma se îngroașă: Moldovagaz le solicită oamenilor să deconecteze cazanele
Fluxul de știri
0