Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Transnistria și malul drept al Nistrului ar putea avea furnizori de gaz diferiți?

© Sputnik / Mihai Carausgaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Abonare
Premierul Natalia Gavriliță va discuta cu Vadim Krasnoselski despre nivelul de pregătire pentru perioada rece a anului pe malul stâng al Nistrului.
CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Subiectul asigurării cu gaze a Transnistriei a fost discutat de premierul Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă.
Întrebat de corespondentul Sputnik Moldova dacă ar fi posibil un asemenea scenariu, prim-ministrul a răspuns că, deocamdată, nu poate oferi detalii pe marginea acestui subiect.
Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Economie
Gavrilița: Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu asigură cantitățile necesare de gaz
Natalia Gavrilița a comunicat că astăzi va discuta cu liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski despre nivelul de pregătire pentru perioada rece a anului pe malul stâng al Nistrului.

”Astăzi voi avea o discuție telefonică cu domnul Krasnoselski și sunt interesată să aflu care este nivelul de pregătite pentru perioada de iarnă pe malul stâng, care sunt riscurile pentru cetățenii de pe malul stâng. Vom discuta mai multe scenarii”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

Amintim că anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost la Sankt Petersburg unde a purtat discuții cu reprezentanții Gazprom privind prelungirea contractului de livrare a gazelor Republicii Moldova. Ulterior acesta a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele negocierilor. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Премьер-министр и члены нового правительства Молдовы приняли присягу - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Moldova și Rusia
Kulminski pleacă la Moscova pentru negocieri privind livrarea gazelor
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus Andrei Spînu.
Oficialul a spus că deocamdată nu există un răspuns din partea Rusiei, iar condițiile contractului vor fi negociate pe parcursul întregii luni curente. În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom.
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă. Luni, Spînu a anunțat pe pagina sa de Telegram că pleacă în Polonia să discute despre asigurarea țării cu gaze. Asta deși cu o zi mai devreme guvernarea a anunțat că l-a invitat la Chișinău pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Reprezentanții oficialului rus au anunțat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.
Kremlin - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Politică
Sandu va pleca la Moscova să discute despre gaze? Iată ce spune Gavrilița
Fluxul de știri
0