Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu va pleca la Moscova să discute despre gaze? Iată ce spune Gavrilița

© Sputnik / Алексей Майшев / Accesați arhiva multimediaKremlin
Kremlin - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a fost întrebată de jurnaliști în cadrul conferinței de presă susținute astăzi dacă președintele Maia Sandu ar putea pleca la Moscova ca să discute despre aprovizionarea țării cu gaze naturale.
CHIȘINĂU, 19 oct - Sputnik. Natalia Gavrilița a fost întrebată de jurnaliști dacă președintele Maia Sandu este dispusă să efectueze o vizită în Federația Rusă pentru a discuta la nivel înalt problema asigurării Republicii Moldova cu gaze naturale.

„Noi suntem deschiși la toate nivelele să avem întrevederi cu partenerii din Federația Rusă. Avem o agendă bilaterală complexă și ne dorim să discutăm pe aceste toate subiecte. Ne bucurăm că la începutul lui noiembrie va fi o întrevedere între miniștrii de externe Nicu Popescu și Serghei Lavrov și sperăm să fie o bună pregătire pentru o întrevedere la nivel mai înalt”, a declarat prim-ministrul.

Gavrilița a declarat că autoritățile poartă discuții și cu alte Guverne pentru a identifica surse de alternative de aprovizionare cu gaze. Ea a spus că în mod cert prețul la gazele naturale pentru consumatori va crește, având în vedere tendințele la nivel mondial.
„Ne confruntăm cu o criză majoră. Moldova va avea gaz natural, întrebarea e la ce preț. Am purtat discuții dar negocierile nu sunt simple. (...) Ceea ce este clar e că va crește prețul și respectiv va crește tariful. Este inevitabil. (...) Am văzut că prețul pentru un an calendaristic varia între 600 și 650 de dolari. Noi încercăm să negociem prețuri mai bune decât cele de piață”, a spus oficialul.
Amintim că anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost la Sankt Petersburg unde a purtat discuții cu reprezentanții Gazprom privind prelungirea contractului de livrare a gazelor Republicii Moldova. Ulterior acesta a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele negocierilor. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2021
Editoriale
Maia Sandu aduce un nou afront rușilor - Spînu, în Polonia după gaz
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus Andrei Spînu.
Oficialul a spus că deocamdată nu există un răspuns din partea Rusiei, iar condițiile contractului vor fi negociate pe parcursul întregii luni curente. În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom.
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă. Luni, Spînu a anunțat pe pagina sa de Telegram că pleacă în Polonia să discute despre asigurarea țării cu gaze. Asta deși cu o zi mai devreme guvernarea a anunțat că l-a invitat la Chișinău pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Reprezentanții oficialului rus au anunțat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.
Fluxul de știri
0