Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Premierul Poloniei i-a prezis Europei o criză energetică profundă

© Sputnik / Alieksiej Witwickij / Accesați arhiva multimediaMateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Abonare
Prim-ministrul polonez Morawiecki: UE este la un pas de o uriașă criză energetică
O criză energetică ar putea izbucni în UE în câteva săptămâni, a avertizat premierul polonez Mateusz Morawiecki.
„Astăzi suntem în pragul unei crize uriașe de gaze și energetice”, a spus el în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European, care dezbate tema supremației dreptului în Polonia.
Potrivit lui, „creșterea rapidă a prețurilor, provocată, în special, de acțiunile deliberate ale firmelor rusești, pun deja multe companii din Europa în fața dilemei de a limita producția sau de a transfera costurile către consumatori”.
Morawiecki a adăugat că, în cazul unei crize, zeci de milioane de familii de pe continent ar putea ajunge la pragul sărăciei.

"Trebuie să luăm în calcul și efectul domino. O criză poate duce la noi șocuri în lanț - efectul bulgărului de zăpadă care provoacă avalanșa", a spus șeful guvernului polonez fiind citat de RIA Novosti.

Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2021
Editoriale
Maia Sandu aduce un nou afront rușilor - Spînu, în Polonia după gaz
Piața europeană a gazelor naturale a fost în febră în ultimele luni. Dacă la începutul lunii august la tranzacțiile futures gazele se tranzacționau la aproximativ 515 dolari pe mia de metri cubi, până la sfârșitul lunii septembrie s-au dublat, iar pe 6 octombrie au atins un maxim istoric de 1937 de dolari. Apoi au urmat unele scăderi de preț, dar oricum prețurile rămân în continuare ridicate.
După cum au remarcat experții, acest lucru se datorează nivelului scăzut de umplere a instalațiilor subterane de stocare a gazelor de pe continent, ofertei limitate de la principalii furnizori și cererii mari de Gaz Natural Lichefiat în Asia.
La acuzațiile de manipulare a pieței, Kremlinul a afirmat în repetate rânduri că politicienii occidentali au calculat greșit atunci când au trecut la surse alternative de energie - în zadar au sperat în miracolele energiei eoliene. Mai devreme, Vladimir Putin numea declarațiile despre utilizarea gazului de către Rusia ca armă drept absurd total și aberații.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la summit-ul Platforma pentru Crimeea - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2021
Editoriale
Lecția rusească sau mintea Maiei Sandu cea de pe urmă
Fluxul de știri
0