Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Lecția rusească sau mintea Maiei Sandu cea de pe urmă

© Photo : Facebook / Maia SanduPreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la summit-ul Platforma pentru Crimeea
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la summit-ul Platforma pentru Crimeea - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2021
Abonare
Eșecurile, inclusiv în guvernarea unui stat, prezintă suma mai multor greșeli. Nu vreau să fiu malițios, dar am impresia că noii guvernanți de la Chișinău se țin doar de călcat în străchini.
Întâmplător sau nu, dar exact în ziua în care șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, le-a cerut moldovenilor să nu umple ceainicele cu apă atunci când vor să-și facă ceai, ca să economisească gaz pentru că ne confruntăm cu o criză a gazelor din cauza absenței unui contract cu Gazprom, exact în aceeași zi vicepreședintele Parlamentului, liderul fracțiunii PAS, Mihai Popșoi, a anunțat în cadrul unei emisiuni televizate că autoritățile moldovene l-au invitat pe șeful-adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak, la Chișinău. Mai mult, Popșoi a spus că au fost invitați și reprezentanții Gazprom pentru a aborda subiectul livrării gazelor naturale.

Ca să vezi! Asta după ce anterior șeful statului, Maia Sandu, și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au declarat cu multă aroganță că nu au de gând să discute ei cu reprezentanții Gazprom. Și nu doar atât - ci și multe alte lucruri, cu o vădită tentă antirusească, numai participarea la Platforma pentru Crimeea cât face, pe care le-au făcut la indicația occidentalilor, în special a americanilor.

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Editoriale
Guvernarea Sandu renunță la aroganța afișată față de ruși?
În miopia lor politică, guvernanții moldoveni, în special Maia Sandu, pentru că ea este regina balului la Chișinău, au crezut că poți să-i tratezi de o astfel de manieră pe ruși, îndeplinind orbește ordinele americanilor, fără ca să-ți periclitezi propriile interese, adică interesele naționale ale Republicii Moldova. Altfel spus, au crezut că pot să-i scuipe în față pe ruși și că aceștia se vor resemna, se vor șterge pe față și vor continua să vândă în continuare gaze naturale la prețuri preferențiale pentru Chișinău. Domnilor, așa nu se negociază, nu se tocmesc nici măcar precupeții din Piața Centrală din Capitală, dar mite două state, mai ales când unul este cel mai sărac din Europa - cel care scuipă, și altul este una dintre mare puteri mondiale - cel care este scuipat.
Acum ce a crezut Maia Sandu - că americanii, odată ce au împuns-o să-i sfideze și să-i umilească pe ruși, îi vor obliga pe aceștia să vândă Moldovei gaze naturale la prețurile pe care le vrea Chișinăul?

O circumstanță atenuantă pentru Maia Sandu

Chiar dacă președintele țării noastre nu are răspuns la această întrebare, fapt care probează marea greșeală pe care a făcut-o, totuși eu cred că Maia Sandu are o circumstanță atenuantă. Și aceasta nu este faptul că nu are experiență în exercitarea funcției de șef al statului, ci că a făcut ceea ce a făcut în relațiile cu rușii fiind constrânsă de americani.
Însuși ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat miercuri, la deschiderea ședinței conducătorilor serviciilor speciale din țările CSI că SUA și Uniunea Europeană exercită un amestec fără precedent în afacerile interne ale Republicii Moldova, interzicându-i președintelui țării, Maia Sandu, chiar și să vorbească despre tendința de a avea relații normale cu Rusia.
”Noi susținem suveranitatea statală și integritatea teritorială a Moldovei - o țară apropiată istoric de noi. Respectăm rezultatele alegerilor parlamentare din luna iulie. Trezește o îngrijorare profundă caracterul fără precedent al amestecului din partea Washingtonului și Bruxellesului în procesele politice interne din republică, când președintelui acestei țări i se interzice direct chiar și să vorbească despre tendința de a avea relații normale cu Federația Rusă. Sperăm că Chișinăul va fi în stare să acționeze independent, fără sugestii din afară", a spus ministrul Serghei Lavrov, fiind citat de TASS.
Maia Sandu și Frank-Walter Steinmeier - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Politică
Lavrov: SUA și UE exercită presiuni fără precedent asupra Maiei Sandu
Și nu putem să nu-l credem pe Lavrov că americanii o forțează pe Maia Sandu să deterioreze premeditat relațiile Republicii Moldova cu Federația Rusă. Și asta din două motive. Primul este că Lavrov, la poziția lui, nu s-ar apuca să spună minciuni într-o chestie atât de periferică, măruntă pentru diplomația rusă. Și al doilea, lucrul pe care l-a remarcat analistul politic Corneliu Ciurea, în cadrul unui interviu pentru studioul Sputnik Moldova, Maia Sandu nu a dezmințit până în acest moment afirmațiile ministrului rus de Externe.

Acum ce urmează? Speranța mea este că autoritățile de la Moscova vor manifesta înțelegere și vor da curs invitației făcute de Chișinău, astfel că Dmitri Kozak și reprezentanții Gazprom vor veni în Republica Moldova pentru a identifica o soluție reciproc avantajoasă, ca moldovenii să nu rămână fără gaze naturale și să le aibă la niște tarife rezonabile - altfel se duce dracului bruma de economie pe care o mai avem.

Dar, dacă rușii vor manifesta înțelegere și vor accepta un compromis în chestiunea livrării gazelor, totuși Maia Sandu nu trebuie să uite că ulciorul nu merge de multe ori la apă. Asta înseamnă că trebuie să însușească această lecție - să-i spunem lecția rusească a gazelor naturale și să nu o repete: să nu deterioreze relațiile cu rușii ca să le facă pe plac americanilor. În general, în relațiile internaționale trebuie să fii fidel nu aliaților, ci propriului popor, propriei țări și să urmărești cu hotărâre și consecvență nu interesele occidentalilor sau ale orientalilor, ci doar interesele tale naționale, cum face spre exemplu Ungaria. Și atunci au să te înțeleagă și unii și alții. Parcă sună nu știu cum banal afirmațiile de mai sus. Admit! Dar dacă le-a ar fi urmat, Maia Sandu nu au fi ajuns în situația jenantă (ca să nu spunem proastă) în care s-a pomenit acum: îi invită pe ruși la Chișinău să negocieze contractul de livrare a gazelor după ce a declarat că nu are de gând să negocieze cu ei.
*****
Știu că unii se vor mânia pe mine pentru titlul dat acestui material: Lecția rusească sau mintea Maiei Sandu cea de pe urmă. De fapt, proverbul pe care l-am parafrazat, și acesta e păcatul meu, este: Dă-i, "Doamne românului mintea de pe urmă!" sau "Dă-i, doamne, mintea omului cea de pe urmă". Și mai știu că proverbele intră în categoria unităților frazeologice (deși unii cercetători le exclud) și deși acestea sunt cu sens unitar și stabile, adică nu suportă niciun fel de ingerință.
Pe mine tot mă enervează la culme când îl aud pe câte un deștept spunând: "Umblă cu paiele în cap", atunci când, de fapt, expresia frazeologică este "A-și aprinde paie în cap".
Dar acest proverb se potrivește atât de bine situației Maiei Sandu, ca mâna pe mănușă, încât nu m-am putut abține.
Peter Michalko - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2021
Editoriale
Dovedit: Uniunea Europeană își bagă coada în justiția moldovenească
Fluxul de știri
0