Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Maia Sandu aduce un nou afront rușilor - Spînu, în Polonia după gaz

© Photo : Miroslav RotariЦеремония инаугурации президента Майи Санду
Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2021
Abonare
De-a lungul istoriei sale, multe personaje caricaturale au ajuns să facă parte din Cabinetul de Miniștri al Republicii Moldova. Dar, se pare, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, vrea să-i întreacă pe toți.
Astăzi, hodoronc-tronc, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță pe canalul său de Telegram că a plecat în Polonia unde va purta discuții privind furnizarea gazului natural în țara noastră. Asta după ce chiar ieri, în plină zi de duminică, vicepreședintele Parlamentului, liderul fracțiunii PAS, Mihai Popșoi, a anunțat în cadrul unei emisiuni televizate că autoritățile moldovene l-au invitat pe șeful-adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak, la Chișinău. Și nu doar pe el, ci și pe reprezentanții Gazprom pentru a aborda subiectul livrării gazelor naturale rusești către țara noastră.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la summit-ul Platforma pentru Crimeea - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2021
Editoriale
Lecția rusească sau mintea Maiei Sandu cea de pe urmă
Mai mult, deja astăzi, și șefa Secției Comunicare a Președinției, Liliana Anghel, a confirmat că Dmitri Kozak a fost invitat la Chișinău.
Apoi cum vine asta: pe de o parte îi inviți pe ruși la Chișinău ca să negociați importul de gaz din Federația Rusă, în volume necesare și la prețuri acceptabile pentru Republica Moldova, iar pe de altă parte merge în Polonia pentru a discuta același lucru cu polonezii? Bineînțeles că, în general, este bine să negociezi cu mai mulți furnizori, să cauți surse de alternativă, dar nu în situația în care se află astăzi Republica Moldova în chestiunea asigurarea cu gaze naturale, mai exact, în situația în care au adus-o astăzi noii guvernanți în frunte cu Maia Sandu. De ce?
Pentru că polonezii pot să livreze doar gaze naturale scumpe. Ei importă gaze, nu au resurse proprii, respectiv ei nu au cum să livreze gaze atât de ieftine încât să poată fi plătite de consumatorul moldovean, care este cel mai sărac din Europa. Cei care înțeleg măcar ceva din ceea ce se întâmplă în chestiunea gazelor naturale știu că chiar în cadrul unor negocieri nu întrutotul reușite cu rușii, gazele livrate de aceștia vor fi oricum la un preț mai avantajos decât ceea ce pot propune europenii pentru că aceștia tot de la ruși procură aceste gaze pe care ar intenționa să ni le revândă nouă. Și prețul va fi mai mare pentru că e vorba de un intermediar în plus.
În al doilea rând, pentru că nu poți să fii un partener de încredere anunțând, pe de o parte, că vrei să te înțelegi sincer, să negociezi corect și să procuri gaze de la ruși și, în același timp, până ca delegația rușilor să ajungă la Chișinău, tu să trepezi la polonezi în speranța că vei putea să-i fentezi pe ruși. Zadarnică speranță, mai ales că rușii nu se lasă fentați cu una, cu două.
Unde mai pui că polonezii au o relație ostilă cu rușii în domeniul gazelor naturale, ei sunt cei care s-au opus cu vehemență construcției gazoductului Nord Stream 2. Iată că din această perspectivă gestul Chișinăului este și mai greu de înțeles. Adică, pe de o parte îi inviți la negocieri, iar pe de alta îi provoci.
Sau poate că Maia Sandu (zic Maia Sandu pentru că Andrei Spânu a plecat în Polonia la indicațiile ei) a decis să se adape din puțul înțelepciunii bătrânului comunist Vladimir Voronin, care a spus cândva că vițelul blând (în accepția lui Voronin vițelul blând era chiar Republica Moldova sau poate guvernarea ei) suge de la două vaci? În cazul nostru ar fi să sugă gaz de la doi furnizori.
Glumesc, desigur. Dar vedeți că pe zice trece gluma se îngroașă. Deja astăzi, după plecarea lui Spînu în Polonia, avem mai puține șanse de a ajunge la o înțelegere cu Moscova în chestiunea gazelor care să ne convină. Părerea mea.
Sediul NATO  - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2021
Rusia
Rusia suspendă activitatea reprezentanței sale la NATO
Fluxul de știri
0