Флаги Европейского союза и государственные флаги КНР на саммите ЕС-КНР в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920
Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Italia: lucrătorii fără permisul verde - fără salarii, fără drepturi de securitate socială

© AFP 2022 / ANDREAS SOLAROGreen Pass
Green Pass - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Lucrătorii fără permis verde sunt considerați în Italia „absenți nejustificat”, astfel că nu mai beneficiază de drepturile și protecția socială garantate de relația de muncă.
BUCUREŞTI, 19 oct – Sputnik, Doina Crainic. În Italia, lipsa „certificatului verde” nu duce doar la suspendarea muncii fără plată, ci şi la pierderea unor beneficii importante privind securitatea socială, precum dreptul la şomaj, la indemnizații de maternitate și în caz de boală.
Studiocataldi.it citează legislația privind regulile legate de permisul verde la locul de muncă, cuprinse în decretul legislativ 127/2021, 12 octombrie 2021, publicat în gazeta nr. 246/2021.
Potrivit acestor reguli, până la 31 decembrie, lucrătorii fără permis verde sunt considerați „absenți nejustificat”. Prin urmare, aceştia nu se mai bucură de drepturile și protecțiile garantate de relația de muncă. Singurul drept pe care îl păstrează este acela de a-și păstra locul de muncă.
Poliția - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2021
Societate
Au înnebunit guvernanții - Ce amenzi vor plăti cei fără acte de identitate asupra lor

Consecințe asupra lucrătorilor fără permisul verde

Lucrătorii absenți nejustificat își pierd dreptul la salariu. Astfel, cei care nu au permisul verde sunt considerați absenți nejustificat, pierzându-şi inclusiv acele beneficii de „securitate socială, cu caracter fix și continuu, [pierderi] prevăzute pentru ziua de muncă neefectuată”, potrivit site-ului citat.
Mai mult, zilele de „absenţă nejustificată” implică pierderea vechimii relative în muncă. De asemenea, lucrătorul suspendat își pierde dreptul la protecție socială și la cotele de alocații familiale și alocații CIG (Cassa Integrazione Guadagni Straordinaria) pe durata suspendării, potrivit Sputnik Italia.

Teste plătite

Executivul își propune să reducă costurile testelor, dar exclude gratuitatea lor atât pentru lucrătorii individuali, cât și pentru companiile care intenționează să ofere teste pentru angajații lor. Nu va avea loc reducerea la zero a costurilor, dar pot fi introduse și alte deduceri pentru întreprinderi. Printre acestea ar putea fi întărirea ajutorului acordat companiilor, care au deja un credit fiscal de 30%, și refinanțarea Cig Covid pentru încă 13 săptămâni.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la summit-ul Platforma pentru Crimeea - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2021
Editorialist
Lecția rusească sau mintea Maiei Sandu cea de pe urmă
Fluxul de știri
0