Au înnebunit guvernanții - Ce amenzi vor plăti cei fără acte de identitate asupra lor
16:44 12.10.2021 (actualizat: 09:22 21.10.2021)
© Sputnik / Mihai CarausPoliția
© Sputnik / Mihai Caraus
Abonare
Știți că de astăzi sunteți pasibil să luați o amendă de 5 mii de lei și chiar de 25 de mii de lei fără a comite nici măcar o infracțiune, doar așa pentru că ați ieșit în stradă.
Au înnebunit guvernanții! - vă asigur că aceasta este reacția pe care o au oamenii simpli, cu venituri modeste, dar mai ales cei care duc un trai mizerabil, care nu au bani nici pentru o bucată de pâine să pună pe masă, când privesc aceste cifre - amenzile pentru ieșirea în locurile publice fără acte de identitate.
Să o luăm de la capăt, de la început. Iar începutul este decizia din data de 8 octombrie pe care a luat-o Comisia Națională de Sănătate Publică (CNESP). Aceasta îi obligă pe toți maturii care ies în spațiul public să aibă asupra lor acte de identitate.
„Pe perioada stării de urgență în sănătate publică, se obligă toți titularii actelor de identitate, cu excepția minorilor, să dețină asupra lor un act de identitate, o copie a unui act de identitate sau o fotocopie a unui act de identitate în format digital în timpul aflării în toate spațiile publice, inclusiv în transportul public”, a stabilit CNESP în decizia sa.
Dar de ce Comisia îi obligă pe oameni să poarte acte cu ei dacă ies în locurile publice? Simplu: ca să le stabilească identitatea și să-i amendeze în caz că nu respectă restricțiile impuse de aceasta. Constatăm asta pentru că toate anexele la cea de-a doua decizie a Comisiei Naționale de Sănătate Publică din 8 octombrie sunt dedicate controlului pe care îl vor efectua organele competente privind încălcarea deciziei CNESP și competențele pe care le au aceste organe competente. Mai mult, aceste organe competente sunt obligate să raporteze, odată în două săptămâni, în fața CNESP ce măsuri au luat privind executarea deciziilor Comisiei.
Nerespectarea măsurilor anti-covid, luate în perioada pandemică este sancționată de către Codul Contravențional, dat fiind că acest lucru este prevăzut expres de punctul zece al respectivei hotărâri: "Nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate publică expuse în prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi drept temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor fizice și juridice".
Iar Articolul 76 prim al Codului Contravențional "Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice" stabilește:
Nerespectarea prevederilor/măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică stabilite de autoritățile competente, se sancționează cu amendă de la 40 la 100 de unităţi convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 700 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.
Săvârșirea repetată a aceleiași contravenții prevăzute la alin. (1) pe parcursul aceluiași an calendaristic de către o persoană sancționată anterior, printr-o hotărâre/decizie definitivă, pentru această contravenție se sancționează cu amendă de la 300 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.
Altfel spus, pentru săvârșirea acestor infracțiuni de nerespectare a regulilor stabilite persoanele fizice sunt sancționate cu 40 - 100 de unități convenționale, ceea ce înseamnă 800 - 5000 de lei, iar pentru săvârșirea repetată a lor - cu 300 - 500 de unități convenționale, adică 15 000 - 25 000 de lei.
În concluzie, oamenii care nu au un act de identitate asupra loc și care au ieșit din casă riscă o amendă de până la 5 000 de lei, iar dacă se întâmplă să fie prins a doua oară în locurile publice fără acte de identitate, sărmanul cetățean riscă să fie amendat cu 25 de mii de lei. Asta înseamnă pensia recent majorată de PAS de două mii de lei pe mai bine de un an de zile!
Acum să o luăm pe altă parte și să recunoaștem că oricui i se poate întâmpla să iasă din casă fără acte, mai ales că oamenii (toți ceilalți care nu sunt șoferi, pur și simplu, nu au deprinderea să poarte actele cu ei, dat fiind că până astăzi acest lucru era total inutil), deci, orișicare dintre noi poate să uite să-și ai buletinul atunci când merge să scoată gunoiului din casă sau merge la magazin să cumpere o pâine. Și atunci gata!: nu are buletin, e criminal, amendă de 5 000 de lei, dar dacă i se întâmplă repetat - 25 000 de lei!
Eu admit că membrii Comisiei Naționale de Sănătate Publică au stabilit obligativitatea purtării actelor de identitate pentru a putea fi identificați cei care nu respectă măsurile anticovid stabilite tot de ei și nu urmăresc scopul amendării oamenilor doar pentru că nu au buletin. Totuși cu toții cunoaștem zelul pe care unii oameni ai legii îl manifestă atunci când aplică amenzi - unii au o plăcere cu adevărat sadică, altfel în 2020 nu ar fi fost amendate unele mămici de către bravii polițiști cu amenzi de zeci de mii de lei doar pentru că au ieșit cu copii minori să pe plimbe într-un parc.
Iată sub acest aspect a privit problema măcar unul dinte membrii Comisiei care a dat această înțeleaptă decizie? Sau cum spunea Napoleon Bonaparte, "prostia nu e un handicap în politică", ca și în guvernarea țării, mai adăugăm noi.
Am recurs la un citat din Napoleon Bonaparte dat fiind că președintele Maia Sandu ține cu orice preț să instituie un regim autoritar, chiar de-a dreptul dictatorial, polițienesc: după ce a impus controlul asupra Procuraturii, iată că acum suntem obligați să ne legitimăm în stradă. Ce mai urmează?