Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Expert: Problema Moldovei este prețul la gaze, nu lipsa acestuia

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Abonare
Experții în energetică susțin că problema actuală este prețul cu care Republica Moldova cumpără gaz. De cealaltă parte, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că de fapt problema este în asigurarea volumul necesar.
CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Republica Moldova poate procura gaz natural de oriunde, măcar și din Qatar. Nu asigurarea securității livrării gazelor este o problemă, dar prețul cu care achiziționăm combustibilul. Precizarea a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de expertul în energetică, Victor Parlicov. Acesta a mai spus că la moment, cea mai simplă alternatică ar fi aprovizionarea Moldovei cu gaze naturale din Ucraina.

"Cea mai simplă alternativă este să cumpărăm gaze din Ucraina, care are spațiile de stocare disponibile. Cea mai mare problemă este prețul cu care am putea cumpăra gazul din Ucraina. Pentru o mie de metri cubi am putea achita chiar și peste o mie de dolari", a precizat expertul.

Ce ține de aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale din Polonia, Parlicov spune că ar fi și asta o alternativă, dar la un preț la fel de mare.
Газовый счетчик - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Economie
Aprovizionarea cu gaze: La ce să ne așteptăm de la vizita lui Spînu în Polonia
"Polonia are terminal de recepție a gazului natural comprimat. Acest gaz poate fi livrat către Republica Moldova prin Ucraina. Este o opțiune, dar eu nu cred că acest gaz va fi mai ieftin", a mai spus expertul.
Potrivit lui, prețul mare pentru o mie de metri cubi ar fi rezultatul conjuncturii proaste și a situației tensionate dintre Gazprom și UE. Iar Republica Moldova cade pradă acestei disensiuni. Parlicov mai spune că nu ar trebuie să existe motive de îngrijorare și că țara noastră va avea gaz.
"Sunt sigur că va fi cald. Acolo unde nu va fi gaz îl vom substitui cu păcură. Sunt absolut sigur că gaz va fi, dar prețul va fi mare. Guvernul va trebui să vină cu soluții, să compenseze acest preț", a menționat Parlicov.
Stație de distribuție a gazelor - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2021
Internațional
”Gazprom” nu a rezervat capacități suplimentare pentru tranzitul prin Ucraina
Expertul în energetică a mai spus că nivelul înalt la prețul la gaze nu se va menține încă foarte mult timp. Acesta va scădea inevitabil, dar până atunci este important să trecem de această perioadă de criză.
Amintim că luni seara președintele Consiliului de Administrare al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că de fapt, problema nu este în prețul la gaze, dar în asigurarea volumului necesar pentru acoperirea necesităților consumatorilor.
”Astăzi problema nu este în preț, decât în asigurarea volumului necesar. Situația este mult mai complexă. Vedem un deficit foarte mare în Europa și nu doar. Unicul furnizor care poate acoperi acest deficit este totuși Gazprom. La moment lupta merge pentru volume și trebuie să avem volume necesar pentru toți consumatorii”, a declarat Ceban.
Luni dimineața, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că merge în Polonia, unde va purta discuții privind furnizarea gazului natural în Republica Moldova. Asta după ce anterior a fost la Sankt Petersburg, de unde a venit fără rezultate. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Politică
Ceban: Problema nu este în preț, dar în asigurarea volumului necesar de gaz
Precizăm că prim-ministrul Natalia Gavrilița va susține o conferință de presă pe subiectul aprovizionării cu gaze naturale a țării cu începere de la ora 11:00. Sputnik Moldova va transmite conferința live.
Fluxul de știri
0