Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

”Gazprom” nu a rezervat capacități suplimentare pentru tranzitul prin Ucraina

© Sputnik / Maksim BogodvidStație de distribuție a gazelor
Stație de distribuție a gazelor - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2021
Abonare
”Gazprom” nu a rezervat capacități suplimentare pentru tranzitarea gazului prin Ucraina în luna noiembrie.
BUCUREȘTI, 18 oct – Sputnik. ”Gazprom” nu a rezervat un volum suplimentar de capacități de transport pentru tranzitarea gazului prin Ucraina în luna noiembrie, potrivit platformei ungare de tranzacționare RBP, relatează RIA Novosti.
În total, în cadrul licitației au fost propuse 9,8 milioane de metri cubi pe zi, însă această cerere a rămas nesolicitată.
Corporația de stat a refuzat oferta și data trecută, chiar dacă din mai până în august a achiziționat toate volumele suplimentare propuse pentru tranzitul prin sistemul ucrainean de transportare a gazelor, în mărime de 15 milioane de metri cubi pe zi, iar în septembrie a rezervat doar patru la sută – 650 de mii de metri cubi pe zi.
Totodată, potrivit platformei GSA, ”Gazprom” a rezervat pentru tranzitul prin Polonia în luna noiembrie 31,4 milioane de metri cubi pe zi prin gazoductul Iamal – Europa, din 89,1 milioane expuse la licitație.
5-й Саммит Восточного партнерства в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 16.10.2021
Rusia
Comisia Europeană: Rusia nu manipulează piața gazelor pentru a crește costurile
Conform contractului pentru cinci ani, semnat la sfârșitul lui 2019, compania rusă îi garantează Ucrainei transportarea a 65 miliarde de metri cubi de gaz în primul an, și câte 40 de miliarde în următorii patru ani. În acest fel, în 2021 volumul angajamentelor contractuale se află la nivelul de aproximativ 109 milioane de metri cubi pe zi.
Însă în octombrie ”Gazprom” a transportat prin sistemul ucrainean 85-89 milioane de metri cubi pe zi. Tranzitul s-a redus din 1 octombrie, după lansarea livrărilor de gaz în Ungaria prin noua rută – prin Turkish Stream.
Șeful companiei ucrainene Naftogaz, Iuri Vitrenko, a menționat că ”Gazprom”, conform acordului, are dreptul să nu utilizeze capacitățile rezervate plătite. De altfel, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat pe 6 octombrie că conducerea corporației consideră mai avantajos să achite amendă părții ucrainene și să majoreze volumele livrărilor de combustibil în Europa prin noile sisteme, însă a îndemnat să nu se recurgă la acest pas.
Complex de pregătire a gazului pentru export în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Economie
Putin a avertizat în legătură cu urmările creșterii tranzitului de gaze prin Ucraina
Fluxul de știri
0