Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Confirmat oficial: Dmitri Kozak a fost invitat de Maia Sandu la Chișinău

© Sputnik / Rodion ProcaDmitri Kozak la Chișinău
Dmitri Kozak la Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2021
Abonare
Președintele Maia Sandu l-a invitat pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse Dmitri Kozak la Chișinău.
CHIȘINĂU, 18 oct – Sputnik. Șeful adjunct al Administrației Prezidențiale ruse, Dmitri Kozak, a fost invitat la Chișinău de către președintele Maia Sandu. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de către șefa Secției Comunicare a instituției prezidențiale, Liliana Anghel, după ce anterior o declarație despre vizita lui Kozak în țara noastră a fost făcută de liderul fracțiunii PAS, Mihai Popșoi, în cadrul unei emisiuni televizate.
”Președinția l-a invitat (pe Dmitri Kozak - n.red.) încă săptămâna trecută”, a declarat Liliana Anghel.
Șefa Secției Comunicare a instituției prezidențiale ne-a mai comunicat că deocamdată nu se cunoaște dacă oficialul rus a acceptat invitația, dar și când ar putea avea loc vizita.
Заявления Дмитрия Козака в ходе визита в Молдову - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2021
Moldova și Rusia
Dmitrii Kozak a fost invitat la Chișinău: Cine-l va însoți
Amintim că anterior Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a fost la Sankt Petersburg unde a purtat discuții cu reprezentanții Gazprom privind prelungirea contractului de livrare a gazelor Republicii Moldova. Ulterior acesta a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele negocierilor. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus Andrei Spînu.
Oficialul a spus că deocamdată nu există un răspuns din partea Rusiei, iar condițiile contractului vor fi negociate pe parcursul întregii luni curente. În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom.
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă. El a fost rugat de jurnaliști să precizeze care ar fi sursele alternative
„Alternativa este România, Ucraina, țările apropiate. Suplimentar este Uniunea Europeană. Noi putem transporta gazele din toate sursele pe care le avem”, a spus Spînu.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Editoriale
Spînu recunoaște că e incapabil să rezolve problema gazelor? „Sunt prea tânăr...”
Republica Moldova a solicitat prelungirea contractului cu Gazprom pentru încă un an. Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. „Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Duminică, vicepreședintele Parlamentului, liderul fracțiunii PAS, Mihai Popșoi, a anunțat în cadrul unei emisiuni televizate că autoritățile moldovene l-au invitat pe șeful-adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak, la Chișinău. Și nu doar pe el, ci și pe reprezentanții Gazprom pentru a aborda subiectul livrării gazelor naturale rusești către țara noastră.
Fluxul de știri
0