Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Midrigan: Declarând indirect război Rusiei, nu ai cum obține un preț bun la gaz

© Sputnik / Rodion Proca Pavel Midrigan
 Pavel Midrigan - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2021
Abonare
Situația Republicii Moldova privind asigurarea cu gaze naturale este destul de complicată. O spun tot mai mulți experți.
CHIȘINĂU, 18 oct – Sputnik. Doctorul în politologie Pavel Midrigan afirmă că Republica Moldova ar trebui să aibă cel puțin o abordare neutră în raport cu Rusia, dacă vrea să obțină un preț bun la gaz.
„Noi am declarat că vrem în NATO. Dar toată lumea știe că, dacă ești cu NATO, ești împotriva Rusiei. Ar trebui să fim măcar neutri. Dacă noi am avea salarii bune, ar fi o situație, dar noi suntem săraci. Noi nu avem salarii mari. Noi avem problema prețului deocamdată”, a declarat Pavel Midrigan în emisie la Radio Sputnik Moldova.
Politologul spune că Republica Moldova este într-o situație complicată. Federația Rusă livrează gaze naturale în baza unor contracte de lungă durată, așa cum s-a întâmplat și în cazul Ungariei, sau vinde gaz la bursă.
„Noi la bursă nu putem cumpăra, din cauza prețului. Au fost perioade când gazul era și 50-60 de dolari. Noi am fi cointeresați să avem un contract de lungă durată, care ne-ar asigura o cantitate necesară de gaze. Aici intervine elementul de preț”, a remarcat Pavel Midrigan.
Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2021
Moldova și Rusia
Ne va lăsa oare Sandu fără gaze de dragul Kievului - Expert
În context, politologul a menționat că guvernarea trebuie să lucreze și să acționeze în interesul statului.
Amintim că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat dimineață că pleacă Polonia pentru a discuta despre furnizarea gazului Republicii Moldova. Asta deși această țară nu are practic resurse de gaz și este dependentă în proporție de 60 la sută de gazul rusesc, iar 40% din necesar este asigurat prin instalații portuare de gaz lichefiat din Qatar, Norvegia și Statele Unite.
Pe de altă parte, la Chișinău este așteptat șeful-adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse Dmitri Kozak, care ar fi fost invitat de autoritățile din Republica Moldova. Au fost invitați și reprezentanții Gazprom pentru a discuta subiectul livrării gazelor naturale.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2021
Politică
Spînu a plecat în Polonia: Va discuta despre furnizarea gazului către Moldova
Fluxul de știri
0