Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Bolton spune că Rusia face o „greșeală mare” prin apropierea de China și nu de Vest

© Sputnik / Miroslav RotariДжон Болтон
Джон Болтон - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2021
Abonare
Fostul consilier american în securitate națională John Bolton a declarat pentru RT că Moscova a ales o cale strategică greșită, construind legături mai puternice cu Beijingul în loc de a remedia relațiile cu SUA și Europa de Vest.
BRUXELLES, 17 oct – Sputnik, Daniela Porovăț. "Cred că cea mai mare securitate a Rusiei constă în deplasarea spre vest, nu spre est", a spus Bolton într-un interviu pentru RT difuzat integral sâmbătă.
El a adăugat că nu este în interesul pe termen lung al Rusiei să se alieze strâns cu China: „Prin îndepărtarea de potențialul unei relații mai strânse cu Occidentul pe care l-am avut după prăbușirea Uniunii Sovietice, cred că am pierdut mult timp și o oportunitate”.
Заявления Дмитрия Козака в ходе визита в Молдову - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2021
Moldova și Rusia
Dmitrii Kozak a fost invitat la Chișinău: Cine-l va însoți
Respingând sugestia gazdei televiziunii RT, Afshin Rattansi, că politicile SUA și NATO împing Rusia în brațele Chinei, fostul consilier al președintelui de atunci Donald Trump a declarat că președintele rus Vladimir Putin a ales să colaboreze mai strâns cu Beijingul.
„Și cred că este o mare greșeală pentru Rusia”, a susținut Bolton. „Cred că Rusia are o mulțime de petrol pe care este fericită să îl vândă Chinei, are arme strategice pe care este fericită să le vândă Chinei, dar cred că Rusia ia o decizie foarte proastă, punându-și viitorul – posibil pentru tot restul acestui secol – în mâinile Chinei. ”
Alegerea Chinei în locul puterilor occidentale ar putea pune Moscova în pericol de a pierde în cele din urmă controlul asupra multor teritorii rusești la est de Ural, a spus Bolton. „Aveți o țară cu o populație imensă și cu puține resurse naturale la sud de Rusia, care, în acea parte, are o mulțime de resurse naturale și foarte puțini oameni”.
”Acest lucru nu are în vedere stabilitatea strategică pe termen lung din punctul de vedere al Rusiei și aș îndemna oamenii din Rusia care se preocupă cu această problemă să se gândească mult și bine înainte să se apropie prea mult de China”, a adăugat Bolton.
Bolton a criticat reticența SUA de a negocia un nou acord de control al armelor cu Rusia cu privire la creșterea Chinei ca putere nucleară majoră. El a spus că în timpul Războiului Rece, astfel de tranzacții au fost în esență o „negociere bipolară” între SUA și Rusia, chiar dacă alte câteva țări au avut arme nucleare.
"Astăzi, citim în ziare de la sateliții comerciali de deasupra construcției chineze a sutelor de noi silozuri balistice, care sunt în mod evident excavate pentru a fi plasate acolo focoase nucleare", a spus Bolton. „Capacitățile Chinei în domeniul nuclear se extind enorm ... Dacă vom purta noi negocieri strategice cu Rusia, China trebuie inclusă. Nu are sens să pretindem că trăim încă în Războiul Rece, era nucleară bipolară”, a explicat el.
Bolton i-a atacat atât pe Trump, cât și pe președintele Joe Biden pentru retragerea SUA din Afganistan, despre care a spus că a făcut America mai puțin sigură prin creșterea riscului ca această țară din Asia Centrală să fie din nou folosită ca bază pentru operațiuni teroriste. "Există potențialul de a aduna teroriști din zone anarhice din întreaga lume la un guvern ospitalier în Afganistan", a spus el. „Cred că este ceva care ar trebui să ne îngrijoreze cu toții”, a spus Bolton.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Editoriale
Guvernarea Sandu renunță la aroganța afișată față de ruși?
Bolton a adăugat că țările Uniunii Europene s-au grăbit să reia finanțarea ajutorului umanitar în Afganistan, măsură pe care ar putea să o regrete dacă devine clar că talibanii sunt „încă un grup terorist, așa cum par să fie”.
El a afirmat că preluarea de către talibani a Afganistanului crește probabilitatea ca extremiștii islamici să preia controlul asupra Pakistanului vecin și asupra arsenalului său de arme nucleare. Afganistanul controlat de talibani "ar putea oferi ajutor și confort radicalilor din Pakistan - chiar talibanilor pakistanezi sau altor grupări teroriste create de guvernul pakistanez - împreună cu extremiștii din direcția de informații inter-servicii și alte părți ale armatei pakistaneze", a spus Bolton.
Acest risc se număra printre argumentele pe care Bolton le-a adus pentru păstrarea trupelor americane în Afganistan înainte ca Trump să îl concedieze din poziția de consilier de securitate națională în septembrie 2019. „Evident, acest lucru nu a fost convingător pentru Donald Trump și nu ar fi fost convingător pentru Joe Biden”, a spus el.
Bolton a respins opinia că intervențiile militare americane în țări precum Irakul și Siria au dus la creșterea grupurilor teroriste. El a susținut că vidul de putere creat în Irak atunci când președintele de atunci Barack Obama a retras trupele SUA în 2011 a permis Statului Islamic (IS, fost ISIS) să se extindă. El a adăugat că presupusa utilizare a armelor chimice de către președintele sirian Bashar Assad împotriva propriilor săi oameni a necesitat un răspuns militar al SUA, deși a recunoscut că atacurile cu rachete nu au descurajat regimul.
„Era o dovadă că pericolul anarhiei pe care l-am văzut în Siria - cu prezența forțelor iraniene, Hezbollah venind din Liban pentru a sprijini regimul Assad, acumularea forțelor teroriste în și în jurul lui Idlib - a fost un motiv imperativ pentru a păstra forțele SUA și NATO din nord-estul Siriei, care a fost un alt loc din care Trump a vrut să se retragă ”, a spus Bolton.
„Aceasta a făcut parte din tranzacția complexă din cadrul administrației Trump de a menține stabilitatea, care era în interesul SUA, mai degrabă decât să se retragă și să revină la controlul terorist sau la controlul susținut de Iran”, a arătat el.
Bolton, care a cerut, de asemenea, ca SUA să răstoarne guvernul Iranului, promovând o răscoală împotriva regimului de la Teheran, a subliniat că loviturile aeriene ale Washingtonului asupra Siriei au fost precedate de avertismente către forțele militare ruse din țară.
„Am înțeles pe deplin - și cred că asta spunea Mattis - că, dacă nu am fi atenți, ar putea exista daune colaterale, pe care nu le-am dorit. Acest lucru nu a vizat în niciun sens Rusia. A avut drept scop regimul Assad”, a recunoscut Bolton.
Bolton, care a fost ambasadorul SUA la Națiunile Unite din 2005 până în 2006, a apărat decizia de a lovi Siria fără sprijinul ONU.
„Cred că organizația este blocată și instituțiile sale politice sunt în mare parte un eșec. Dacă am fi mers la Consiliul de Securitate, aproape sigur ne-am fi confruntat cu un veto rus și chinez ... Nici britanicii, nici francezii nu credeau că este nevoie de aprobarea Consiliului de Securitate, așa că cred că aveam dreptul de a opera lovituri aeriene fără a cere voie de la Consiliul de Securitate”, a mai spus el.
Bolton a apărat și sancțiunile Washingtonului împotriva țărilor precum Iranul și Venezuela, în ciuda estimărilor care sugerează că acele acțiuni au dus la mii de decese. El a spus că nu era în interesul SUA sau al poporului venezuelean ca Trump să-l trateze pe Nicolas Maduro drept președintele legitim al țării sud-americane. Trump a sugerat anul trecut că se gândește la recunoașterea lui Juan Guaido drept lider al Venezuelei și că va lua în considerare întâlnirea cu Maduro.
"Trump a avut o simpatie pentru lideri autoritari precum Vladimir Putin, Erdogan, Xi Jinping, Kim Jong-un", a spus Bolton. „Maduro a făcut doar parte din acel grup de oameni și cred că [Trump] a decis în cele din urmă pe cont propriu că nu vrea să o facă”, a conchis Bolton.
Fluxul de știri
0