Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Expert rus: Ar putea Moldova să adere la Uniunea Economică Eurasiatică

© Sputnik / Andranik GhazaryanАндрей Русаков
Андрей Русаков - Sputnik Moldova, 1920, 16.10.2021
Abonare
Un expert rus a trecut în revistă, în studioul radio Sputnik Moldova, perspectivele de cooperare ale Republicii Moldova cu Uniunea Economică Eurasiatică.
Moldova poate adera la Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU) fără a se învecina direct cu Rusia. Un exemplu în acest sens este Armenia. Această opinie a fost exprimată de către directorul Centrului pentru Studii Europene și Asiatice, Andrei Rusakov, în studioul radio Sputnik Moldova.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Editoriale
Guvernarea Sandu renunță la aroganța afișată față de ruși?
Dacă luăm în considerare experiența Armeniei, atunci, a remarcat interlocutorul, această țară obține creștere economică între un procent și două procente datorită faptului că se află pe această piață comunitară.
"La urma urmei, 182 de milioane de consumatori, iar acesta nu este doar Rusia, ci și Kazahstan, Kârgâzstan, Armenia, Belarus. De fapt, da, acesta este un anumit regim vamal", a spus Rusakov.
Răspunzând întrebării dacă este posibilă combinarea integrării în EAEU și UE, expertul a dat încă o dată exemplul Armeniei. „Armenia este membră a EAEU, iar această țară are o zonă de liber schimb cu Uniunea Europeană. În ceea ce ține de integrarea politică, aceasta este o problemă mai complicată, date fiind contradicțiile dintre Occident și Est, între Rusia și țările NATO", a adăugat Rusakov.
Expertul consideră că problema cooperării Moldovei în cadrul EAEU ar trebui să fie eliminată de percepția politică și să fie extrem de pragmatică.
El a atras atenția asupra particularității Uniunii Economice Eurasiatice - orice țară are dreptul la veto. „Moldova ar avea același drept”, a spus interlocutorul.
EAEU este o asociație internațională de integrare economică, creată pe baza Uniunii Vamale și a Spațiului Economic Comun. Uniunea a fost creată în data de 1 ianuarie 2015. Acum membrii EAEU sunt Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan.
Moldova a primit statutul de stat observator la EAEU la summit-ul de la Soci din 14 mai 2018, liderii statelor membre ale Uniunii au votat în unanimitate pentru acordării acestui statut țării noastre.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Moldova și Rusia
Eșec total în negocierile cu Gazpromul - Spînu nici măcar nu a fost primit de Miller
Fluxul de știri
0