Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

„Libertate lui Stoianoglo!”: În fața Curții de Apel a fost organizat un protest

© Sputnik / Mihai CarausÎn fața Curții de Apel a fost organizat un protest
În fața Curții de Apel a fost organizat un protest  - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2021
Abonare
La Curtea de Apel se examinează astăzi recursurile depuse de avocații lui Alexandr Stoianoglo și procurorul de caz. În fața instanței, un grup de oameni a organizat un protest în susținerea procurorului general suspendat.
CHIȘINĂU, 15 oct - Sputnik. La ora 13:00, la Curtea de Apel Chișinău a început examinarea atât a recursului depus de avocații lui Alexandr Stoianoglo, cât și a celui depus de procurorul de caz Victor Furtună.
Avocații solicită magistraților eliberarea lui Stoianoglo din arest la domiciliu și cercetarea acestuia în stare de libertate. Procurorul de caz solicită însă plasarea procurorului general suspendat în arest în penitenciar.
Între timp, în fața Curții de Apel s-au adunat mai multe persoane care protestează și cer eliberarea lui Stoianoglo. Aceștia scandează: „Libertate lui Stoianoglo!”, „Vrem justiție corectă!”, „Nu dictaturii!” și „Vrem dreptate!”. La protestul din fața Curții de Apel s-au adunat și câțiva deputați din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor pentru a cere eliberarea lui Stoianoglo.
„Au fost sfidate toate principiile unui stat democratic, au fost sfidate toate principiile unui stat de drept. (...) Noi am venit cu mai multe demersuri ca domnul Stoianoglo să fie cercetat în stare de libertate și subscriem sub acele demersuri și dăm garanții personale, considerând că acest dosar este cusut cu ață albă, considerând că acest dosar este unul politic, iar domnul Stoianoglo în cazul de față este un deținut politic”, a declarat deputatul socialist Vasile Bolea.
„Ceea ce a făcut guvernarea este că a încălcat legea, Constituția și principiile bunului simț. Într-o oră și puțin s-a luat decizia de pornire a urmării penale, fără a audia procurorul general și fără a avea măcar o dovadă”, a declarat deputatul socialist Vlad Batrâncea.
Задержание генерального прокурора Александра Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2021
Politică
De ce a fost necesară reținerea lui Stoianoglo: Precizările Procuraturii Anticorupție
Precizăm că în data de 8 octombrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului de caz Victor Furtună, iar procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.
Stoianoglo a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefing-ul de presă anunțat de acesta. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Arestarea procurorului general a provocat mai multe acțiuni de protest la Comrat și Chișinău.
Cea mai gravă învinuire care îi este adusă lui Stoianoglo ține de modificarea cadrului legal prin care a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. I se încriminează că, în perioada când a fost președinte al comisiei parlamentare, ar fi introdus un amendament la legea cu privire la spălarea de bani, ceea ce a dus la favorizarea spălării banilor. De fapt, amendamentul a venit de la Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei.
Procurorul general suspendat pledează nevinovat și se arată revoltat de învinuirile care i se aduc.
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2021
Politică
Bolea vrea tragerea la răspundere a magistratului care l-a plasat în arest pe Stoianoglo
„În prima zi de reținere eu am prezentat documentele care arată că nu am nimic cu amendamentele care au fost introduse în lege în 2011. Inițiativa a venit de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice, a trecut prin Guvernul Filat, a fost expediată în Parlament. (...) Eu ca președinte al Comisiei am semnat raportul. Mai mult nimic. Ce am eu cu Laundromatul? Vă imaginați că atunci, în perioada când era la putere coaliția dintre liberal-democrați și democrați, Plahotniuc și Filat, Stoianoglo putea introduce niște modificări care să schimbe situația în țară?", a declarat anterior pentru presă procurorul general suspendat.
Potrivit avocatului Vasile Gafton, Articolul 71 al Constituției spune că deputatul nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opțiunile sale: „Deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului”.
Fluxul de știri
0