Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce a fost necesară reținerea lui Stoianoglo: Precizările Procuraturii Anticorupție

© Sputnik / Mihai CarausЗадержание генерального прокурора Александра Стояногло
Задержание генерального прокурора Александра Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
După plasarea în arest la domiciliu a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, Procuratura Anticorupție a decis să vină cu unele precizări privind necesitatea reținerii lui Stoianoglo și solicitarea de a se aplica arestul preventiv.
CHIȘINĂU, 12 oct - Sputnik. Într-un comunicat de presă, Procuratura Anticorupție a venit cu unele precizări privind cazul lui Alexandr Stoianoglo. Astfel, procurorul de caz Victor Furtună a precizat că, deși cazul este unul extraordinar, au fost aplicate proceduri standarde bazate pe prevederi legale, iar acest lucru a fost a constatat și de judecătorul de instrucție în cadrul examinării demersului procurorului de aplicare a măsurii preventive, a mai menționat Furtună.
În context, procurorul pe caz a menționat că a fost necesară reținerea procurorul general suspendat, deoarece funcția exercitată de Stoianoglo îi oferă posibilitatea ca acesta să influențeze buna desfășurare a urmării penale. Totodată, potrivit lui Furtună, Alexandr Stoianoglo cunoaște toate subtilitățile de procedură, inclusiv acțiunile de urmărire penală care necesită a fi întreprinse pe astfel de cazuri, având posibilitatea de a influența participanții sau să pericliteze probele. Procurorul de caz a mai menționat că a fost necesară implicarea promptă pentru a reuși să fie ridicate obiectele și informațiile necesare și pentru a evita ascunderea sau distrugerea probelor.

„În limitele în care permite principiul confidențialității urmăririi penale, ținem să menționăm că în cadrul cercetării circumstanțelor în care au fost comise faptele incriminate lui Alexandr Stoianoglo sunt investigate inclusiv și acțiunile altor persoane. În acest sens, este necesar de a determina rolul fiecărui participant și acțiunea în care a fost implicat, împrejurări care vor fi stabilite pe parcursul anchetei. Lipsa unor rețineri și arestări a altor figuranți pe caz nu exclude că aceste acțiuni vor fi realizate, în caz de necesitate, în viitor”, a menționat Victor Furtună.

Procurorul de caz a mai adăugat că informațiile despre dosarul lui Stoianoglo vor fi prezentate treptat, în funcție de evoluția dosarului, fără a prejudicia mersul urmăririi penale.
Precizăm că procurorul de caz Victor Furtună a contestat încheierea judecătorului de instrucție care l-a plasat pe Stoianoglo în arest la domiciliu. Dacă recursul va fi admis, procurorul general suspendat ar putea reveni după gratii.
Amintim că în data de 8 octombrie magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului de caz Victor Furtună, iar procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2021
Politică
Bolea vrea tragerea la răspundere a magistratului care l-a plasat în arest pe Stoianoglo
Stoianoglo a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă anunțat de acesta. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore. Arestarea procurorului general a provocat mai multe acțiuni de protest la Comrat și Chișinău.
Cea mai gravă învinuire care îi este adusă lui Stoianoglo ține de modificarea cadrului legal prin care a a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. I se încriminează că, fiind președinte al comisiei parlamentare, ar fi introdus un amendament la legea cu privire la spălarea de bani, ceea ce a dus la favorizarea spălării banilor. De fapt, amendamentul a venit de la Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei.
Procurorul general suspendat pledează nevinovat și se arată revoltat de învinuirile care i se aduc.
„În prima zi de reținere eu am prezentat documentele care arată că eu nu am nimic cu amendamentele care au fost introduse în lege în 2011. Inițiativa a venit de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice, a trecut prin Guvernul Filat, a fost expediată în Parlament. (...) Eu ca președinte al Comisiei am semnat raportul. Mai mult nimic. Ce am eu cu Laundromatul? Vă imaginați că atunci, în perioada când era la putere coaliția dintre liberal-democrați și democrați, Plahotniuc și Filat, Stoianoglo putea introduce niște modificări care să schimbe situația în țară?”, a declarat anterior pentru presă procurorul general suspendat.
Potrivit avocatului Vasile Gafton, Articolul 71 al Constituției spune că deputatul nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opțiunile sale: "Deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului".
Задержание генерального прокурора Александра Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 07.10.2021
Politică
Avocatul lui Stoianoglo scoate asul din mânecă și face praf probatoriul acuzării
Fluxul de știri
0