Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Vicepremier rus: Este suficient timp pentru semnarea contractului între Gazprom și Moldova

© Sputnik / Evgenya Novozhenina / Accesați arhiva multimediaМинистр энергетики РФ Александр Новак
Министр энергетики РФ Александр Новак - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Abonare
Continuă negocierile privind încheierea noului contract între Gazprom și Moldova privind livrarea gazelor naturale, încă mai este suficient timp, a declarat jurnaliștilor vicepremierul Federației Ruse, Alexandr Novak, în cadrul Săptămânii Energetice Ruse.
"Contractul a fost prelungit cu o lună. În cadrul acestei luni continuă consultările și negocierile între companii. Mai este timp, se lucrează", a declarat Novak, fiind citat de RIA Novosti, răspunzând la întrebarea dacă s-a înregistrat progres în negocierile cu Moldova privind semnarea noului contract.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Moldova și Rusia
Eșec total în negocierile cu Gazpromul - Spînu nici măcar nu a fost primit de Miller
Contractul preferențial de livrare a gazelor pentru Moldova a expirat la 30 septembrie. Vicepremierul Andrei Spînu a declarat la 1 octombrie că contractul a fost prelungit cu o lună, iar în prezent se desfășoară negocierile privind încheierea unui acord pe termen lung.
Prețul gazului pentru Republica Moldova a crescut la 790 de dolari pentru 1 000 de metri cubi, în timp ce prețul mediu anual de cumpărare a gazului în Moldova în 2021 este de 200 de dolari.
În vara anului 2020, Moldavagaz a început negocierile cu Gazprom pentru a încheia un contract pe un termen de trei ani pentru furnizarea de gaze naturale, dar discuția nu a fost încă finalizată. Anterior, Moldova a cumpărat „combustibil albastru” de la Gazprom în baza unui acord semnat în 2008. Prețurile la gaz s-au format în funcție de prețurile petrolului de pe piețele mondiale.
Săptămâna Energiei Ruse are loc în perioada 13-15 octombrie, la Moscova. RIA Novosti este partenerul informațional al forumului.
Юрий Мэрджиняну - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2021
Moldova și Rusia
Mărgineanu despre prețul gazelor: Incompetență totală a factorilor de la Chișinău
Fluxul de știri
0